LIS SKAL FORHANDLE: – Vi har blitt enige om at LIS skal forhandle, og at de skal tidlig inn i prosessen, sier Lars Vorland, leder av Beslutningsforum. Foto: Arkiv

Beslutningsforum sier ja til hemmelige prisavtaler

– Vi aksepterer for så vidt hemmelige avtaler, men de må være lette å administrere og lette å gjennomføre, sier leder Lars Vorland i Beslutningsforum.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Vorland bekrefter overfor Dagens Medisin at de aksepterer hemmelige prisavtaler, men understreker at slike forhandlinger ikke er ønskelige.
– Vi vil helst ikke ha prisavtaler som er hemmelige, men vi ser at vi av og til ikke kommer utenom – og vi har jo allerede åpnet for dette gjennom forhandlingene om prisen på legemiddelet Perjeta, sier Beslutningsforums leder.
Les også: LMIs holdning til åpenhet
LIS forhandler
I Beslutningsforum-møtet i juni ble det også enighet om at det ikke er Beslutningsforum, men Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS), som skal forhandle pris på legemidler der prisen ikke er klar.
– Når Beslutningsforum får sakene til vurdering, skal vi ha alt klart i størst mulig grad, også prisene. Vi er blitt enig om at LIS skal forhandle og at de skal tidlig inn i prosessen, forteller Vorland.
Han legger til at dersom et legemiddel skal inn i et anbud, ønsker de å vente til anbudsavgjørelsen er klar.
– Kan det ikke forsinke prosessen dersom det er flere måneder til en ny anbudsrunde på for eksempel kreftlegemidler?
– I slike tilfeller må vi vurdere om LIS skal kobles inn tidligere og forhandle, svarer Vorland.


«Må tilpasse oss»
Administrativ leder i LIS, Torfinn Aanes, gjentar Vorlands innstilling til hemmelige forhandlinger:
– Dette er ikke noe vi ønsker. Vi ønsker å være åpne om rabatter, men vi må tilpasse oss, sier Torfinn Aanes i LIS til Dagens Medisin.
– Men dere har anledning til å inngå hemmelige avtaler?
– Vi ønsker å gjøre avtaler så sykehus og leger og helsepersonell vet hva det koster å behandle en pasient. Vi ønsker ikke at det lages et nytt byråkrati som er nødvendig for å kunne følge opp hemmelige avtaler og påfører sykehusene ekstra kostnader, svarer Aanes, som legger til at de allerede er i gang med prisforhandlinger med flere legemiddelfirmaer.


Roche leverte nytt tilbud
Allerede denne uken skal LIS starte forhandlinger om brystkreftmedisinen Kadcyla. Tidligere i år ble det kjent at Roche skulle komme med et nytt tilbud, etter at medisinen først fikk nei i Beslutningsforum.
Line Walen, kommunikasjonsdirektør i Roche Norge, forteller at Roche leverte et nytt tilbud til de regionale helseforetakene (RHF-ene) 5. juni.
– Roche visste på den tiden at RHF-ene var innstilt på å forhandle, og tok flere ganger kontakt med RHF-ene der vi ba om å kunne gå i direkte dialog i forhandlingsmøter. Vi fikk svar nå nylig om at innkjøpsorganisasjonen LIS/HINAS skal forhandle på vegne av RHF-ene, og det er uklart hvor lang tid denne prosessen vil ta, sier Walen til Dagens Medisin.
Hun viser til forhandlingene om brystkreftmedisinen Perjeta.
– Forhandlingene var viktige for å utvikle metodevurderingssystemet og beslutningsprosessene, og vi ser frem til å bygge videre på dette konstruktive samarbeidet med myndighetene når vi nå går videre i prosessen, sier Walen.

Powered by Labrador CMS