Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
LEGEINNTEKT: – Selvfølgelig vil legene ha akseptabel lønn, men vi må se på hele arbeidssituasjonen og på hva som betyr mer enn lønn, mener Sp-politiker og lege Kjersti Toppe. Her på Legevakten i Bergen. Foto: Marit Hommedal

Vil ha legevakt inn i fastlegers ordinærjobb

– Legevakt bør inn som en del av fastlegenes ordinære arbeidstid. Denne diskusjonen opplever jeg som umulig å løfte, men vi må snakke om elefanten i rommet, sier lege og Sp-politiker Kjersti Toppe.

Publisert: 2015-08-28 — 08.56

ARENDAL: – Da Senterpartiet satt i regjering, var dette samtaletema, og da opplevde jeg at denne diskusjonen var umulig å løfte. Jeg prøvde, men fikk til svar at det ville koste masse penger, kreve flere leger – og der igjen enda flere penger, sier Kjersti Toppe (Sp) til Dagens Medisin.


Toppe, som er lege og medlem i Stortingets helse- og omsorgskomité, var én av deltakerne i paneldebatten om legevakt under Arendalsuka.


Økonomiske konsekvenser
Hun er klar på at legevakt bør inn som en del av fastlegenes ordinære arbeidstid:
– Og ikke som i dag, på toppen av fastlegehverdag som allerede er hektisk for mange. Jeg vet det vil få økonomiske konsekvenser, men det er uærlig ikke å debattere dette. Vi må snakke om elefanten i rommet. Finnes det en annen yrkesgruppe, for eksempel politi, brannvesen eller ambulanse, som skal drive beredskap utenom vanlig arbeidstid? Neppe. Det er urimelig at legene skal representere et unntak. Jeg har selv erfart på kroppen å skulle ha legevakt etter full dag på jobb, og det er et utrolig tøft krav.


Den engasjerte politikeren viser til utgangspunktet for debatten; at Helsetilsynet har kommet med kritikk og vist til varierende og dårlig kvalitet ved legevakt.


«Vegrer seg»
– Når vi skal høyne kvaliteten, må vi se på hvorfor fastlegene ofte vegrer seg for å ta legevakt – hvorfor jobber ikke fastlegene mer legevakt? spør Toppe, som mener alder ikke bør være avgjørende.


– Konsekvensen av ditt forslag vil jo bli at fastlegene må redusere pasientlistene sine og dermed mister inntekter?


– Dette ville kanskje ha vært tilfellet frem til nå, og derfor har kanskje Legeforeningen heller ikke vært en stor pådriver for at legevakt skal inn i fastlegenes ordinære arbeidstid. Vi ser en tendens allerede nå, med flere kvinner i allmennmedisin, at flere ønsker fastlønn – og et legeliv de kan leve med. Jeg tror det vil snu. Selvfølgelig vil legene ha akseptabel lønn, men vi må se på hele arbeidssituasjonen og på hva som betyr mer enn lønn – for i hvert fall de kommende allmennlegene som blir utdannet, svarer Toppe.


Venstrehåndsarbeid
Debattleder Erik Wold viste til den nye akuttmedisinforskriften, som trådte i kraft i mars i år. Her er blant annet kravene til leger i kommunal legevakt skjerpet. Leger som har vakt alene, må enten være spesialist i allmennmedisin eller være godkjent allmennlege med tre års veiledet tjeneste. I tillegg må legen ha gjennomført 40 legevakter eller ha arbeidet i ett år som allmennlege i kommunen.

– Forskriften er fersk, og kommunene må få litt tid på seg. Vi må gi dem muligheten til å oppfylle kravene. Men vi må ikke tro at dette ikke vil koste noe. Dette gjør legene utenom sin faste arbeidstid. Nå blir det venstrehåndsarbeid. Diskusjonen om at legevakt bør inn i normal arbeidstid, tør vi ikke ta, fordi det vil kreve mer penger og ressurser, sa Toppe.


«Bygge rundt fastlegene?»
Rådmann Harald Danielsen i Arendal kommune mener at fastlegene i dag er opptatt av egen frihet.


– Det er tid for å bestemme om vi vil bygge akuttsituasjonen rundt fastlegene, med legevakt som back-up, eller motsatt. Denne diskusjonene føler jeg det ikke er samstemmighet om, sa Danielsen under Arendalsukas legevaktdebatt.


Nåværende leder av Norsk forening for allmennmedisin og påtroppende legepresident, Marit Hermansen, var også blant innlederne til debatten. På spørsmål fra Dagens Medisin om hva hun mener om Toppes utspill, svarer Hermansen:

– Det viktigste er at leger i vakt opplever at de har tid, utstyr og bemanning til å gjøre en god jobb. I flesteparten av kommunene er det de samme legene som jobber på fastlegekontorene og legevakten. Hvis vi skal styrke beredskapen på legevakt, må det tilføres leger og ressurser.


Ny forskrift
Under debatten spurte Kjersti Toppe statssekretær Lisbeth Normann (H) i Helse- og omsorgsdepartementet om hvorfor regjeringen har gått bort fra en egen handlingsplan for legevakt. Ifølge Toppe stemte Høyre, Frp, KrF og Venstre for en nasjonal handlingsplan for legevakt i 2013.

Normann besvarte spørsmålet slik:

– Når akuttutvalget leverer sin rapport 1. desember, er det uvesentlig hva vi kaller den. Det viktigste er at regjeringen har dette som et satsingsområde, og vi kan godt kalle den «en helhetlig tilnærming til et viktig felt», la Normann til.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Legestudent 02.09.2015 14.44.32

  Dette er det beste innlegget jeg har lest på svært lenge. Som snart ferdigutdannet lege er det med skrekk og gru jeg ser hvordan legevakt er organisert, spesielt utenfor de store byene. Selvsagt bør legevakt være en del av fastlegers ordinære jobb, og de bør ikke tape økonomisk på det. Vil det koste penger og kreve flere fastleger!? Selvsagt. Men det er ikke legenes problem, det er arbeidsgivers problem. Jeg skjønner ikke at legene har kommet i denne situasjonen. Det bidrar i alle fall ikke til stor rekruttering av nye leger til slike jobber.

 • Dr.feelgood 30.08.2015 18.04.28

  Nå må man skille mellom by og land, og si det som det er. Legevakt i by er som regel en walk In the park kontra på landet hvor vi driver dugnad uten å få ordentlig betalt. Her i distriktet er du helt alene med 10000 pasienter og ingen bakvakt samt lang vei til sykehus. Dette kan ikke sammenliknes med byene og der hvor man har sykehuset like i nærheten. På bygda kan du ha vakt en uke i strekk i tillegg til vanlig arbeidstid. Og kvaliteten du får når telefonen ringer klokka 04 om natten til en utslitt lege er ikke den samme som klokka 14 på dagtid. Fastlegene har drevet dugnad i alle år og det er på tide at dette blir kompansert på en skikkelig måte.

 • helen 28.08.2015 18.00.15

  Her har Kjersti Toppe en dybdekunnskap som andre sentrale politikere bør lytte nøye til.

 • Lege 28.08.2015 09.50.36

  Bra, Toppe.

 • Lege 28.08.2015 09.22.57

  Godt utspill. Legevakt på fastønn, med avspasering av kvelds- og nattarbeide, og supervisjon/veileding av ferske leger. Toppes forslag sirker oss uthvilte leger og god pasientbehandling. Det vil riktignok kreve langt flere leger i kommunene og mye penger, men det er det jo mulig å få til? Dagens fastleger jobber i snitt 46 timer pr uke på dagtid, + legevakter. Høie sier han er for et helsevesen som setter pasienten og kvalitet i sentrum. Da vil han jo måtte stemme for dette. Eller kanskje ikke?

Nyheter fra startsiden

Kreftkonferansen

DM Arena The Way Out Of The Pandemic

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!