MANGE MELDINGER: I Danmark har det kommet inn mange bivirkningsmeldinger fra unge jenter som har tatt HPV-vaksinen. Foto: Colourbox

Avklarer om HPV-vaksinen har gitt bivirkninger

Det europeiske legemiddelkontoret vil avklare om HPV-vaksinene har gitt økt risiko for to syndromer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er den danske Sundhedsstyrelsen som har bedt om en vurdering av sammenhengen mellom syndromene og vaksinen.

– Sundhedsstyrelsen har bedt om en europeisk vurdering fordi vi mottar nye innberetninger om antatte bivirkninger ved HPV-vaksinasjon, sier Henrik G. Jensen, enhetssjef i Sundhedsstyrelsen, til sundhedsstyrelsen.dk.

Ser på bivirkningsmeldinger
Det europeiske legemiddelkontoret, EMA, vil se på tilgjengelige data med fokus på bivirkningsmeldinger om POTS (postural orthostatic tachycardia syndrome) og CRPS (complex regional pain syndrome). Undersøkelsen skal være avsluttet i mai 2016.

Det norske Statens Legemiddelverk skriver at det er stor medieoppmerksomhet rundt HPV-vaksinen og bivirkninger i Danmark for tiden, spesielt når det gjelder POTS.

Svimmelhet
POTS er en lidelse som opptrer hos både kvinner og menn, og også hos personer som ikke er vaksinert. Diagnosen er vanskelig å stille på grunn av uspesifikke symptomer som blodtrykksfall, svimmelhet og besvimelser og stigende hjertefrekvens når pasienten reiser seg fra liggende til oppreist stilling, ifølge slv.no.

CRPS er en tilstand som gir kroniske smerter i armer og ben.

Fortsatt ja til vaksinasjon
Myndighetene både i Norge og Danmark mener fortsatt at jenter skal la seg vaksinere gjennom vaksineprogrammet.

Legemiddelverket mener fordelen med vaksinasjon er langt større enn risikoen for å få bivirkninger. Legemiddelverket ber helsepersonell være oppmerksomme på vedvarende symptomer hos unge jenter som har fått vaksine og melde bivirkninger til Folkehelseinstituttet.

Undersøker nærmere
Per 23. juni i år er det sendt inn 581 bivirkningsmeldinger i vaksinasjonsprogrammet i Norge. 94 prosent av dem betegnes som lite alvorlige.

Ifølge SLV er det ikke meldt om tilfeller av POTS i Norge, men Legemiddelverket undersøker nå nærmere om det kan være rapportert tilfeller med lignende symptomer.

Powered by Labrador CMS