Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
NY STUDIE: Forskere er bekymret for at bivirkningene ved paracatemaol undervuderes. Foto: Colourbox

Studie: Paracetamol har mer bivirkninger enn antatt

En gjennomgang av studier kan tyde på at bivirkningene ved langtidsbruk av paracetamol er alvorligere enn tidligere antatt.

Publisert: 2015-03-04 — 12.19 (Oppdatert: 2015-05-08 — 14.47)
Denne artikkelen er over seks år gammel.
RÅDENE BESTÅR: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, sier myndighentene fremdeles anbefaler paracetamol som førstevalg. Foto: Arkivfoto: Rune Thorstein

Paracetamol er generelt ansett som tryggere enn andre vanlige smertestillende. Men en ny studie, publisert i Annals of the Rheumatic Diseases, antyder at bivirkningene av paracetamol er undervurderte.

Forskerne har samlet data fra til sammen åtte kohortstudier. To av studiene viste en økning i dødelighet blant som den som tok paracetamol. Det var også forhøyet risiko for hjerteinfarkt, hjerneslag og høyt blodtrykk blant dem som tok paracetamol sammenlignet med dem som ikke gjorde det.

Svakheter ved studien
Tilsvarende var det økt forekomst av bivirkninger i mage-tarmkanalen, slik som magesår og blødning. Det synes også å være en sammenheng mellom nedsatt nyrefunksjon og paracetamol-bruk, ifølge fire studier.

Det er en rekke begrensninger ved studien, som baserer seg på relativt få studier. Resultatene må derfor tolkes med forsiktighet, understreker forskerne, som ønsker at det blir gjort større, systematiske undersøkelser om bruken av paracetamol.

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, sier denne studien ikke rokker ved myndighetenes råd om paracetamol som førstevalg ved smerte.

Alternativet er verre
– Det er mye usikkerhet knyttet til denne studien, og man skal være forsiktig med å legge for mye vekt på slike enkeltstudier, sier Madsen.

Alternativet til paracetamol er ofte NSAIDs, for eksempel Ibux, som har flere kjente bivirkninger som nyresvikt og høyere risiko for hjerte- og karsykdom.

– Det gode med paracetamol er at det kan brukes av alle aldersgrupper, av gravide og i kombinasjon med andre legemidler. Paracetamol står seg godt som førstevalg ved smerter, men som for alle andre legemidler gjelder riktig bruk; ingen skal bruke for høye doser eller ta smertestillende når man ikke har behov for det, sier Madsen.

Gjør løpende vurdering
Hver gang det kommer nye studier gjør legemiddelmyndighetene en løpende vurdering, understreker Madsen. Engelske legemiddelmyndigheter er i gang med en samlet vurdering av smertestillende legemidler, opplyser han.

I fjor fant Den europeiske komiteen for legemiddelovervåkning (PRAC) det nødvendig å gjøre en vurdering av hvorvidt rådene for bruk av paracetamol i svangerskapet burde endres. Bakgrunnen var blant annet en norsk studie som antydet utviklingsforstyrrelser hos barn etter at mor hadde brukt paracetamol i svangerskapet.

Konklusjonen var at paracetamol fortsatt er førstevalget for gravide.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!