Høyesterett avviser anken av MS-sak

Høyesteretts ankeutvalg har avvist anken til Hanna Vesterager, som ikke vant frem i lagmannsretten med krav om å få dekket kostnader ved stamcelletransplantasjon for MS.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Hanna Vesterager, som nå definerer seg som tidligere MS-syk, gjennomgikk stamcelletransplantasjon for sin MS-sykdom i 2011. 
Hun betalte selv flere hundre tusen kroner, men fikk ikke dekket kostnaden av staten. Vesterager gikk til rettssak mot staten ved Klagenemnda for behandling i utlandet, og vant frem i  tingretten.
Men staten anket, og Vesterager vant ikke frem i lagmannsretten i desember i fjor. I januar i år ble dommen anket, og nå bekrefter hun overfor Dagens Medisin at anken hennes ikke er tatt til følge.
«Arrogant avgjørelse»
– Dette er en vond dag for den alminnelige rettsoppfattelse, og for MS-syke og andre med autoimmune lidelser. Det er regjeringens byråkrater og Legemiddelindustrien som bestemmer over vår helse. Høyesteretts ankeutvalg har bestemt at byråkrater kan mer om medisin enn Europas fremste spesialister på stamcelletransplantasjon. At dommen fra lagmannsretten opprettholdes demonstrerer en arrogant avgjørelse og en maktdemonstrasjon fra statens side, sier Vesterager til Dagens Medisin.
Enstemmig avgjørelse
Høyesterett sitt ankeutvalg skriver at de "finner enstemmig at verken avgjørelsens betydning utenfor den foreliggende sak eller andre forhold tilsier at saken blir fremmet for Høyesterett".

Vesterager viser til at helseminister Bent i høst skal ha uttalt at de som hadde betalt for stamcelletransplantasjon i utlandet, må søke refusjon.

– Det at Lagmannsrettens dom blir rettskraftig, betyr at ingen nå kan søke refusjon, sier Vesterager.
Hun anslår at i underkant av 40 personer i Norge har betalt selv for stamcelletransplantasjon i utlandet.
Vesterager er ikke ilagt saksomkostninger, men må betale cirka 24.000 for at anken er blitt vurdert.

Powered by Labrador CMS