Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
BLIR SYKE: Samer og kvener blir ofte syke av melk, forteller førsteforfatter av en ny studie om emnet, Ketil Lenert Hansen ved Institutt for Samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø.

– Mindre melk kan gi bedre helse hos samer

Samer rapporterer om mer mageproblemer etter inntak av melk enn den øvrige befolkningen i Norge gjør.

Publisert: 2015-02-18 — 12.22 (Oppdatert: 2015-05-08 — 14.44)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Det viser data fra SAMINOR-studien, som nylig er publisert i International journal of Circumpolar Health, et open access-tidsskrift som særlig publiserer forskning om helse hos urbefolkning.

– Blir ofte syke av melk
– Samer, og også kvener, har mer mageproblemer enn majoriteten av nordmenn etter inntak av melk og ost, forteller førsteforfatter Ketil Lenert Hansen ved Institutt for Samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø.

– Samer og kvener blir ofte syke av melk. Dette vet urbefolkningen, men er lite omtalt i forskningen. Genetiske forskjeller kan være avgjørende for hvilke matvarer du bør velge. Å kutte ned på melkeprodukter kan gi bedre helse for svært mange samer, sier Hansen til Dagens Medisin.

–  Det er gjort liknende forskning blant urbefolkning i Australia, samt hos samer i Finland, som viser det samme, sier han.

Samer og kvener
Befolkningsstudien tar for seg helse og levekår, og er utført i 24 kommune i Nord Norge mellom 2003 og 2004.

Målet med denne siste studien var å identifisere forekomsten av selvrapporterte mageproblemer etter inntak av melk blant voksne samer og ikke-samer.

Studien inkluderer 15.546 personer mellom 36 og 79 år. Disse var henholdsvis samer (33,4 prosent), kvener (7,3 prosent) og øvrige nordmenn (57,2 prosent).

Samene som svarte på undersøkelsen hadde høyere forekomst av selvrapportert magetrøbbel etter å ha drukket melk enn den øvrige befolkningen.

Flest kvinner rapporterte om mageproblemer
Flest kvinnelige samer rapporterte om mageproblemer, 27,1 prosent.

Inntaket av melk og meieriprodukter som yoghurt og ost var høyt i alle gruppene. Men signifikant flere samer enn ikke-samer rapporterte at de aldri - eller svært sjelden- drikker melk eller spiser ost. De som rapporterte om magetrøbbel etter å ha drukket melk, hadde signifikant lavere inntak av meieriprodukter enn de som ikke rapporterte om magetrøbbel etter inntak.


Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!