KREVENDE: Foreldre som fikk to eller tre barn i tett alder har økt dødelighetsrisiko midt i livet og tidlig alderdom, viser norsk forskning. Foto: Colourbox

Tette barn gir økt dødsrisiko

Foreldre som får barn med mindre enn 1,5 års mellomrom, har økt risiko for å dø tidlig.  – Det er ekstra mye slit og bekymringer knyttet til å ha to små barn, sier norsk forsker.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

FORSKER: Professor Øystein Kravdal ved UiO står bak studien, sammen med Emily Grundy ved London School of Economics. Foto: Universitetet i Oslo

Studier fra fattige land har tidligere vist at korte fødselsintervaller, altså kort tid mellom fødsler, er en helsemessig belastning både for mor og barn.  Dette skyldes både fysiologiske mekanismer, samt at det er krevende å ta hånd om flere svært små barn. Verdens helseorganisasjon anbefaler derfor minst to års mellomrom fra fødsel til neste graviditet.

Basert på data fra det norske personregisteret har forskere nå undersøkt om tette fødsler også gir langvarige helseeffekter i et rikt land som Norge.

– Vi har studert alle norske kvinner og menn som var 40-73 år i 1980-2008, og estimert hvordan avstanden mellom barna deres påvirket deres sannsynlighet for å dø i løpet av ett år, sier Øystein Kravdal, professor i demografi ved økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo og Folkehelseinstituttet, til Dagens Medisin.

10 prosent økt dødelighetsrisiko
Kravdal er medforfatter på studien, som nylig er publisert i Journal of Epidemiology & Community Health.

Analysen ble begrenset til de som i begynnelsen av året hadde minst to barn, og det ble tatt hensyn til deres utdanningsnivå og ekteskaps- eller partnerhistorie. Totalt var det 72.000 dødsfall i perioden.

Forskerne fant at både kvinner og menn som fikk barn med mindre enn 18 måneders mellomrom, hadde cirka 10 prosent økt dødelighet, sammenlignet med foreldre som fikk barn med 2,5 år til 3,5 års mellomrom.

Tvillingmødre mer utsatt enn tvillingfedre
Også mødre som fikk tvillinger hadde forhøyet dødelighet, men dette gjaldt ikke for tvillingfedre. Forskerne analyserte også bruken av medisiner, som en indikasjon på helsetilstanden til foreldrene. Både for kvinner og menn var det økt medisinbruk blant foreldre med barn i tett alder.

– Hva er årsaken til at foreldre med tette barn samt tvillingmødre, har økt risiko for å dø tidligere?

– Siden sammenhengen gjelder både kvinner – med unntak av tvillingfødslene for kvinner -  må den i hovedsak skyldes sosiale og ikke reproduksjonsfysiologiske mekanismer. Kanskje er det i en periode ekstra mye slit og bekymringer knyttet til det å ha to små barn, sier Kravdal.

Partnerbytte øker risikoen
Professoren understreker at det også er viktig å være klar over at den statistiske sammenhengen også kan avspeile andre, bakenforliggende forhold utover utdanning og partnerskapshistorie.

Kort fødselsintervall kan blant annet skyldes dårlig prevensjonsbruk eller kortvarig amming, som i sin tur kan være resultat av sosiale eller helsemessige forhold som også får betydning for helse og dødelighet senere.

Forskerne fant videre at kvinner og menn som ventet mer enn fem år før de fikk sitt neste barn, også hadde noe forhøyet dødelighet. Årsaken til dette var at disse foreldrene i større grad hadde fått en ny partner i mellomtiden, slik at barna som var født med langt mellomrom, hadde ulike foreldre.

– Det er en svært sterk sammenheng mellom skilsmisser – trolig også andre samlivsbrudd - og helse og dødelighet. Dette avspeiler i sin tur at det å leve alene og det ha opplevd brudd er belastende, samtidig som det er mange forhold bak en oppløsning som også påvirker helse og dødelighet, sier professoren.

– Helsepersonell må være obs
I rike land har alder ved første fødsel gått kraftig opp de siste tiårene, noe som kan føre til at utviklingen går i retning av korte fødselsintervaller. Det har også vært en viss økning i andelen tvillingsfødsler på grunn av et økende innslag av kunstig befruktning.

– Hvis det etter hvert kan påvises at slike sammenhenger som vi har sett, faktisk avspeiler sosiale, eller for kvinner til og med fysiologiske effekter, bør det spres kunnskap om dette slik at folk kan ta hensyn til det når de planlegger sin barneflokk, sier Kravdal.

Han oppfordrer også helsepersonell til å gi ekstra god oppfølging til foreldre med tette barn.

– De sammenhengene vi ser – uansett hva som måtte ligge bak dem – kan kanskje være ett signal til helsepersonell om at de bør ha et ekstra blikk på foreldre som har fått barn tett. Et slikt råd kan også rettes til venner og familiemedlemmer som står nær de unge foreldrene, sier han.

Powered by Labrador CMS