Brev fikk flere gutter til fastlegen

Fastlege Svein Aarseth sendte informasjonsbrev til 16-åringer på listen sin og klarte å få flere unge - og særlig flere av gutta - til å komme på legekontoret for å få hjelp.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

- Mitt ønske er at alle 16-åringer skal få et lignende brev, sier fastlege Svein Aarseth i Oslo. Foto: Lisbeth Nilsen

I Norge utgjør gutter cirka ti prosent av andelen unge som oppsøker fastlegen. Dette ønsket fastlege Svein Aarseth ved Frysja legesenter i Oslo å gjøre noe med.
Han og cirka 30 andre fastlegekolleger sendte informasjonsbrev til 16 år gamle jenter og gutter på listene sine, for å informere dem om at de nå kan velge fastlege selv og at de er omfattet av taushetsplikten.
Brev til alle?
- Vi vet at jenter bruker mer helsetjenester, og det er morsomt at vi fikk til en forandring hos guttene. Mitt ønske er at alle 16-åringer skal få et lignende brev, og kanskje bør Helfo være avsender, sier Svein Aarseth til Dagens Medisin. Han er førsteforfatter av studien og har Ingvild Dalen og Ole Richard Haavet som medforfattere.
Det var 63 prosent av de 16 år gamle jentene på fastlegenes lister i 1990/1991 som oppsøkte fastlegene. Det var en liten, men ikke signifikant, økning blant jevngamle jenter som fikk brev i 2008/2009.
For gutter økte derimot andelen signifikant fra 54 prosent til 72 prosent.
Flere, men ikke oftere
Undersøkelsen inkluderer 975 unge og drøyt 30 fastleger fra tolv legekontorer i bydel Nordre Aker i Oslo. Brev ble sendt til alle 16-åringer på hver fastleges liste, og antallet som oppsøkte fastlegen, er sammenlignet med en kontrollgruppe over 16-åringer på samme leges liste i 1990 og 1991.
De vanligste plagene ungdom kom med, var luftveissykdom, allmenne, uspesifiserte plager (kpt. A i ICPC), hudproblemer, muskel- og skjelettplager og psykiske lidelser. Dette var ikke signifikant forskjellig fra kontrollgruppen. - Vi ser en del psykiske problemer, ikke ulikt mønsteret hos voksne, forteller Aarseth.
Selv om flere unge kom til fastlegen, var det ingen forskjell på gjennomsnittlig antall konsultasjoner pr. år i kontroll- og intervensjonsgruppen.
Brukte fokusgruppe
I brevet ble det trukket frem eksempler på helseplager de unge kan snakke med fastlegen om: generelle plager, hodepine, eksem og kviser, seksuelt overførbare sykdommer, prevensjon, sykmelding, psykiske plager, idrettsskader og utredning og behandling av allergi.
Andelen av dem som oppsøkte fastlege for disse plagene, økte fra 38 prosent i kontrollgruppen til 55 prosent i gruppen som fikk brev.
Legene brukte en fokusgruppe med ungdom til hjelp for å finne frem til hva unge ønsker å ta opp med fastlegen og til utforming av brevet. - Dette var veldig nyttig, sier Aarseth, som også er leder av Rådet for legeetikk og leder av Oslo legeforening.
Studien har ikke sett på om ungdommene valgte å bytte fastlege, eller om de unge hadde foretrukket en mannlig eller kvinnelig fastlege.
Fastlegens rolle underkjent
Aarseth mener fastlegen har en viktig rolle for ungdom. - Fastlegen er alltid der og kjenner dem kanskje fra fødselen av. Det er fint at det er mange veier til hjelp for ungdom, men vi tror likevel at fastlegen har en sentral rolle og at vår rolle er underkjent.
Han mener trygghet og tilgjengelighet er viktig for å få opp antallet unge fastlegebrukere.
- Av og til skulle jeg ønske at de unge kom alene, uten mødrene sine, sier Aarseth med et smil.
- Ungdommene må føle seg trygge, og vi må poengtere at både fastlegen og kontorpersonalet har taushetsplikt, også overfor familien.
Tillit
Legene som deltok i studien, fikk ingen spesiell opplæring i hvordan de unge skulle tas imot.
- Men det hadde vært en fordel om de ble brifet på ungdomsvennlige tjenester. Jeg kunne tenke meg at vi på en eller annen måte kunne signalisere at «dette er et ungdomsvennlig legekontor» - og jeg tror ikke det er så mye som skal til.
Nå jobber Aarseth med en oppfølging av studien. - Vi har gitt samme informasjon som i brevet til elever på to ungdomsskoler og har delt ut spørreskjema. Resultatene er ikke publisert ennå, så det eneste jeg kan si foreløpig, er at det virker som om ungdommene har tillit til fastlegen, sier han.
British Journal of General Practice. 2014 May;64(622):e262-7. doi: 10.3399/bjgp14X679688.

Powered by Labrador CMS