Fargekrangel i retten

GlaxoSmithKline har saksøkt en konkurrent for å ha brukt lilla farge på et konkurrerende produkt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

GlaxoSmithKline (GSK) har markedsført sin lilla inhalator Seretide i Norge siden 1999. Nylig gikk GSK til søksmål mot Sandoz AS/Novartis AS, som i år fikk markedsføringstillatelse for sitt generika til Seretide, AirFlusal. Dette produktet har, i likhet med Seretide, lilla farge.
Bestrider enerett på lilla
Saken gikk for Oslo Byfogdembete i forrige uke, der den lilla fargen ene og alene var stridens kjerne:
GSK mener konkurrenten har handlet i strid med Markedsføringslovens § 30, som handler om etterligning av annens produkt, samt § 25 i samme lov som omhandler god forretningsskikk.
- GSK har i en vesentlig del av perioden produktet har vært markedsført, markedsført inhalatoren i lilla forpakning, sa GSKs advokat Steinar Lie i sitt saksfremlegg.
Han framholdt at GSK understreker at saken kun gjelder det markedsføringsmessige og at man ikke har patentrett eller lignende til virkestoffene i medisinene.
Sandoz og Novartis bestrider at GSK har en slik enerett på lilla. og argumenterer blant annet med at fargebruk på slike legemidler ikke er for å gjenkjenne produsenten, men for å gjenkjenne hvilke type legemiddel det er snakk om, fremkom det i retten.
Salgssuksess
- Saken gjelder lojalitet i konkurranseforhold og de handlingsmønstre og normer som gjelder for å sikre sunn konkurranse i næringslivet. GSK har solgt produktet i Norge siden 1999 og det selges alltid i en lilla inhalator, sa Lie.
- Det er en betydelig salgssuksess med en meget sterk markedsposisjon, fremholdt Lie.
«Unødig forvekslingsfare»
Sandoz fikk markedsføringstillatelse for sitt Generika til Seretide, AirFlusal, 1. april i år. Novartis er ansvarlig distributør.
- Vi ønsker enhver sunn konkurranse velkommen, men vi protesterer mot at saksøkte snylter på den innsatsen GSK har lagt ned over lang tid. Det oppstår unødig forvekslingsfare i markedet. Det er ingen funksjonelle grunner til at Sandoz skulle legge seg så tett opp til GSK, sa han.
Vil ikke ha restriksjoner
Sandoz har kun én generell kommentar til søksmålet:
- Sandoz engasjerer seg fullt ut i å sikre at norske pasienter har tilgang til våre inhalatorer, deriblant AirFlusal. Sandoz vil tilbakevise alle handlinger fra GSKs side som har som formål å legge restriksjoner på pasienters tilgang til dette viktige produktet, uttaler Sandoz, via sin kommunikasjonsdirektør Neil Moorhouse.

Powered by Labrador CMS