Venter med avklaring om utvidet HPV-vaksinering

Bent Høie vil ikke svare på en eventuell utvidelse av HPV-vaksinasjonsprogrammet for jenter før det foreligger en rapport om effekten av å innlemme gutter også.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Nylig konkluderte Kunnskapssenteret i en rapport at det er kostnadseffektivt å utvide vaksinasjonstilbudet til jenter og kvinner opp til 26 år dersom man er villig til å betale 578.391 kroner for å vinne ett kvalitetsjustert leveår (QALY).
Bent Høie sier, som et svar på et skriftlig spørsmål fra Torgeir Micaelsen (A) om hvordan disse anbefalingene vil bli fulgt opp, at han vil se på eventuelt utvidet tilbud for gutter og jenter under ett.
Les også: Mer lønnsomt å øke andelen HPV-vaksinerte jenter enn guttene
Jobber med evaluering
Høie viser i svaret sitt til at flere publiserte studier nå viser at HPV-vaksinen også har effekt på kreftformer som rammer menn.
Kunnskapssenteret jobber nå med en evaluering av kostnadseffektiviteten ved også å inkludere gutter og unge menn i HPV-vaksinasjonsprogrammet. Rapporten forventes å være klar til høsten. 
Har bedt om tilråding
Høie opplyser Høie at Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Folkehelseinstituttet (FHI), som statens fagorgan i vaksinespørsmål, om en tilråding om vaksinasjonsprogrammet for HPV-vaksinen bør utvides eller ikke.
FHI skal utrede både de økonomiske konsekvensene av en eventuell utvidelse og komme med forslag om hvordan den praktiske gjennomføringen kan skje.
– Jeg ønsker å se spørsmålet om utvidelse av vaksinetilbudet til eldre jenter og unge kvinner i sammenheng med spørsmålet om også å inkludere gutter og unge menn. Det vil derfor gå noe tid før Folkehelseinstituttet fremmer et konkret forslag for departementet. En eventuell utvidelse av gruppen som skal tilbys gratis HPV-vaksine, må også vurderes opp mot tilbud av vaksiner for andre viktige sykdommer, skriver Høie i sitt svar.
HPV-vaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge høsten 2009, som et offentlig finansiert vaksineringstilbud i Norge for jenter i 7. klasse.

Powered by Labrador CMS