Høie: Vil ha holdningsendring

DM ARENA: Helseminister Bent Høie mener at bedre kreftutredning handler mye om å endre holdninger og kultur i helsevesenet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

En engasjert helseminister fortalte om regjeringens kreftstrategi for over 200 deltakere på Dagens Medisins kreftkonferanse. Foto: Vidar Sandnes

RADIUMHOSPITALET: Bent Høie snakket om regjeringens strategi på DM Arenas kreftkonferanse torsdag ettermiddag.
Han viser til at satsing på blant annet diagnosesentre vil bidra til mindre risiko for forsinkelser i diagnosetiden - og at pasientene skal slippe å oppleve manglende informasjon underveis. Høie mener faren er stor for feil ved overføring av ansvar, og at risikoen blir mindre ved å innføre pakkeforløp.
- Spesialisthelsetjenesten er spesialister både på diagnostisering og behandling. Fastlegene er spesialister på pasientens vanlige helsetilstand. Når disse to er enige om at noe er galt, må vi ha en spesialisthelsetjeneste som handler raskt. Dette handler også om kultur og holdningsendring og evnen til å samarbeide.
Pakkeforløpene, og at beslutninger skal tas i tverrfaglige team, påvirker organiseringen, ifølge Høie.
- Dette vil endre måten vi organiserer helsetjenesten på, sier han.
Roser Ringerike
Nylig var Høie på Ringerike sykehus.
-  Det de har gjort der, forteller mye. De har tatt i bruk et nytt revolusjonerende hjelpemiddel, nemlig en telefonsvarer. Fastlegene kan ringe til en telefonsvarer ved mistanke om at en pasient kan ha tarmkreft. Innen 24 timer ringer en spesialist opp fastlegen. Etter min oppfatning er dette helt genialt, sier helse- og omsorgsministeren.
Han fremholder gjensidig faglig respekt og mener denne er like viktig som den korte tiden det tar før pasienten er inne i spesialisthelsetjenesten.
- Dette handler mye om holdninger og kultur, gjentar Høie.
Gulrot før pisk
Høie er opptatt av satsing på forskning, utvikling og kvalitetsforbedring.
- Som en videreføring av den forrige regjeringens arbeid, legger regjeringen om kort tid frem en ny lov om helseregistre. Da vil det bli enklere å få til gode forskningsprosjekter, sier Høie.
- Jeg mener vi må ha flere kvalitetsregistre, vi må ha større bidrag inn, og vi må bruke dem mer systematisk for å endre måten vi jobber på. I år prøver vi oss med gulrot og har satt av ti millioner kroner til prostatakreftsentre. Vi må ta lærdom av brystkreft, at konsentrasjon førte til bedre behandling. Jeg kan love at hvis gulroten ikke hjelper, vil pisken bli introdusert til neste år.
- Vi er nødt til å ta dette på alvor for å få bedre kvalitetsutvikling. Det er for store variasjoner i dag, fastslår helsestatsråden.  

Powered by Labrador CMS