Deltakerne i paneldebatten (f.v): Christian Beisland, Karita Bekkemellem, Bent Høie, Tove Karoline Knutsen, Audun Hågå og Ole Alexander Opdalshei. Foto: Vidar Sandnes

Helseministeren vil ikke overprøve RHF-ene

DM ARENA: Beslutninger som tas av de regionale helseforetakene om bruk av nye kreftlegemidler, vil ikke bli overprøvd av helseministeren.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

RADIUMHOSPITALET: Det gjorde helse- og omsorgsminister Bent Høie helt klart da han deltok i paneldebatten på DM Arena Kreftkonferansen.
I det nye systemet for metodevurdering, tar de regionale helseforetakene (RHF-ene) blant annet beslutning om hvilke nye kreftlegemidler som skal tas i bruk.
– Hvis RHF-ene sier nei til et legemiddel, vil du overprøve beslutningen? var spørsmålet redaktør Markus Moe i Dagens Medisin stilte helseministeren.
– Nei, svarte Høie, høyt og tydelig.
Dermed fastslår han at det ikke vil bli en ny "ipilimumab-sak". Her overprøvde tidligere helseminister Jonas Gahr Støre Helsedirektoratets nei til å ta legemiddelet i bruk, og besluttet at pasienter med føflekkreft skulle få legemiddelet.
Les også: Helsedirektøren: - Støre lot seg påvirke av debatten

RHF-ene er endestasjonene
Han bekreftet at beslutningene skal fattes der det økonomiske og helhetlige ansvaret ligger nå, nemlig i helseregionene.
– Endestasjonene i beslutningssystemene er RHF-ene. Dette er den store forskjellen fra i fjor, at det nå er etablert et forutsigbart beslutningssystem med en definert endestasjon, sa statsråden.
Politisk ansvar
Han la vekt på at prioriteringsforskriften ligger i bunn for hva regjeringen vil prioritere.
– Dette er definitivt et politisk ansvar. Det er også et politisk ansvar hvor mye som skal brukes på helse, versus andre områder og prioritering mellom områder – som at vi nå vil ha større vekst innen psykisk helse og rus. Det nye beslutningssystemet skal ha evnen til å beslutte og prioritere innenfor disse rammene, sa Høie.

Powered by Labrador CMS