Norsk kreftmedisin godkjent

Prostatakreftmedisinen Xofigo, som er utviklet av det norske legemiddelfirmaet Algeta, fikk mandag markedsføringstillatelse i Norge. - Helt spesielt at et lite firma har lyktes i så stor grad, sier ansvarlig hovedutprøver for medisinen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Legemiddelet radium-223 dichloride (Xofigo) er allerede godkjent i USA og i EU for kastrasjonsresistent prostatakreft med symptomatiske skjelettmetastaser og uten kjente viscerale metastaser.
Algeta inngikk i 2009 samarbeid med Bayer. Nylig bød Bayer 14,5 milliarder for det norske selskapet, og det er Bayer som har markedsføringstillatelsen internasjonalt.
Prøvd ut i ni år
Chris Parker, klinisk onkolog ved The Royal Marsden NHS Foundation Trust i London, er ansvarlig hovedutprøver for ALSYMPCA-studien som ligger til grunn for godkjenningen av Xofigo.
Han begynte å prøve ut legemiddelet på sine pasienter allerede for ni år siden.
- Fra første pasient skjønte jeg at Xofigo var effektivt når det gjaldt å kontrollere smerten. Men jeg visste ikke da at det også hjalp pasientene til å leve lenger, det var en svært positiv overraskelse, sier Parker til Dagens Medisin.
Han så også at pasientene tålte medikamentet godt.
Lett å rekruttere
Han hadde tidligere brukt lignende medikamenter, men disse hadde mer bivirkninger enn Xofigo.
Det var ikke vanskelig å rekruttere pasienter til å bli med i studiene.
- Menn som utvikler prostatakreft med benmetastaser har i gjennomsnitt ett år igjen å leve. Det var derfor mange som ønsket å forsøke om denne medisinen kunne gi dem ekstra tid, sier Parker.
Pasientene som deltok hadde benmetastaser, mislykket standardbehandling og smerter. Fase 3-data fra studien har vist at Xofigo bedrer totaloverlevelsen med 44 prosent.
Studien ble stoppet før tiden, fordi resultatene var såpass gode. Dermed fikk også pasientene i kontrollgruppen medikamentet.
- Det ville vært et etisk problem å fortsette, sier Parker.
Lite firma
Legemiddelet er godkjent i England, men ennå ikke tilgjengelig på markedet.
- Det skal bli tilgjengelig i løpet av en måneds tid. Da vil det bli standard behandling for våre pasienter, sier Parker.
Selv om Xofigo fikk norsk godkjenning mandag, vil det ikke være på markedet før om en stund.
Fordi medikamentet virker på en annen måte enn tradisjonell behandling, egner det seg godt til bruk i kombinasjon med andre medisiner, forteller Parker.
Selv har han samarbeidet med Algeta i ni år.
- Da jeg først begynte å jobbe med dem, var de et lite firma med få ansatte. Det er spesielt at et så lite firma, som kommer fra Norge, har greid å lykkes i en slik grad som Algeta har gjort, sier han.
Interessekonflikter: Chris Parker er ansvarlig hovedutprøver i studien, og mottar kompensasjon for dette av firmaet.

Powered by Labrador CMS