DM-TV: - Politikerne vegrer seg for å snakke om OUS

Politikerne er redde for å snakke om «hovedstadsprosessen 2», mener foretakstillitsvalgt Asmund Bredeli ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

OSLO/THON HOTELL OPERA:  – Når vi nå går i gang med det som på folkemunne nå kalles hovedstadsprosessen 2, så må vi lære av tidligere feil. Politikerne må tørre å snakke om OUS-problemene,  sier foretakstillitsvalgt ved OUS, Asmund Bredeli.
OUS-direktør Bjørn Erikstein avviser imidlertid at det er snakk om en ny hovedstadsprosess.
DETTE SVARER POLITIKERNE:
Robin Kåss (Ap), statssekretær i HOD:
- Jeg har litt forståelse for det Bredeli sier. Jeg mener at man i valgkampen har diskutert de offentlige sykehusene for lite, og det har vært et ensidig fokus på at alle problemer løses gjennom finansiering og stykkpris.  Hvordan OUS videreutvikles, er avgjørende for helsetilbudet i hele landet, sier Kåss, som gjerne vil minne om investeringslovnaden hans eget parti nylig la frem.
Hva som er ledelsesoppgaver, bør løses på et lokalt nivå. Hvordan man organiserer seg internt i OUS, er først og fremst en sak for ledere og ansatte. Vi må snakke om de offentlige sykehusene, prioritere og få et konkret tallfestet investeringsløft for de offentlige sykehusene.
Audun Lysbakken, leder i SV:
- Både ja og nei. Jeg er enig i at det ved OUS er en viktig struktur som skal avgjøres for Helse-Norge i årene som kommer. I SV har vi vært svært skeptisk til flere sider av dannelsen av OUS. Samtidig har det spørsmålet som er nøkkelen, vært debattert, nemlig spørsmålet om foretaksmodellen og om hvem som skal bestemme.  Det store problemet er at vi politikere jobber dobbelt i disse beslutningene, og vi blir i utgangspunktet ikke bedt om å ta stilling til funksjoner og hvor de skal ligge. Vi ønsker en annen modell for styringen av sykehusene og vi ønsker en nasjonal sykehusplan
Lysbakken mener det er to hovedproblemer i dagens modell:  - Foretakstenkingen gir for lite direkte politisk styring i de største spørsmålene. Vi helsepolitikere styrer for mye i det små; med masse
Kari Kjønnaas Kjos, stortingsrepresentant (Frp):
 - Jeg skulle fryktelig gjerne ha debattert dette mer. Én ting er hva man var enig i når man bygde Ahus, men vi har for eksempel ikke vært enig i at man skulle legge ned Aker sykehus. Det er også derfor vi støtter forslaget om en ny OUS-gransking. Vi må finne ut hvordan det var mulig for regjeringen å underslå all informasjonen de fikk underveis i fusjonen.
- Svarene vi fikk på spørsmålene vi stilte, var at alt var under kontroll. Men underhånden fikk vi en masse henvendelser fra pasienter, pårørende og ansatte som fortalte noe annet. Så problemene ved OUS bør absolutt komme på bordet. Denne regjeringen har lagt ned lokalsykehus og endret sykehusstrukturer over hele landet.
Bent Høie, helsepolitisk talsmann (H):
- Jeg ønsker at det hadde vært mer oppmerksomhet om dette: Situasjonen som har oppstått, illustrerer godt problemene med dagens styring av helsesektoren. Departementet har i altfor liten grad hatt kontroll med, og vært kritiske til, tempoet og gjennomføringen av fusjonen og fisjonen. Vi har tatt opp dette en rekke ganger i Stortinget.
- Jeg tror at saken har blitt en verkebyll for regjeringen, og at de gjerne ser at det er minst mulig debatt om dette. De har igjen og igjen gjemt seg bak Helse Sør-Øst ved kritikk, og viser problemet med manglende politisk ansvarlighet i dagens styring. Dette illustrerer godt at alt skryt fra regjeringen av egen innsats dekker over at en rekke områder i Helse-Norge står overfor store utfordringer. OUS-problemene som media, tillitsvalgte og pasienter har rapportert om, er nettopp den type forhold som Høyre har forsøkt å ta opp nye ideer og bedre løsninger for.

Powered by Labrador CMS