Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

- Hårfint mektigere enn egen sjef

Departementsråd Bjørn-Inge Larsen er av juryen kåret til Helse-Norges mektigste. Hakk i hæl kommer helseminister Jonas Gahr Støre. Statsminister Jens Stoltenberg kaprer tredjeplassen.

Publisert: 2012-12-05 — 15.15 (Oppdatert: 2015-05-21 — 11.38)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

HELSE-NORGES MEKTIGSTE 2012

For syvende gang har Dagens Medisin kåret de hundre mektigste i Helse-Norge. Her er artiklene:

- En journalistisk kåring
- Han er Helse-Norges mektigste
- Helse-Norges mektigste: Topp 3
- Helse-Norges mektigste: 4. til 20. plass
- Helse-Norges mektigste: Topp 100 (PDF)
- Helseministre kommer og går, Bjørn-Inge
  Larsens maktposisjon består

 


 

JURYENS ARBEIDSMETODE

Her er juryens vurdering av topp 3 på vår liste:

1.  BJØRN-INGE LARSEN, departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet

Bjørn-Inge Larsen er kåret til Helse-Norges mektigste. Juryen vektlegger at han både har hatt betydelig makt i sin stilling som helsedirektør, og at han nå går direkte over i den byråkratiske toppjobben i Helsedepartementet.  

- Helse-Norge er i endring. Larsen har gått fra en viktig posisjon til en annen. Fra å være i rampelyset, som direktør for Helsedirektoratet, har han gått over i en mer skjult posisjon som departementsråd. Men han blir fortsatt minst like mektig, mener jurymedlem Lottelise Folge.

Larsens bakgrunn som lege, leder i Rådet for kvalitet og prioritering i helse- og omsorgstjenesten og 11 år som leder av Helsedirektoratet, gjør ifølge juryen at ingen overgår han når det gjelder oversikt.

11 år som helsedirektør
I 11 år har Bjørn-Inge Larsen vært helsedirektør, og i denne rollen har han hatt stor påvirkning på prioriteringer i helsevesenet. - Nå tar han med seg makten sin over til departementet, sier Folge.

- Som departementsråd vil han legge føringer for norsk helsepolitikk, påpeker Lisbeth Normann.

Det er svært tett mellom Jonas Gahr Støre og Bjørn-Inge Larsen i toppen av listen.

- Hvorfor rangeres Larsen foran Jonas Gahr Støre, det er vel han som bestemmer?

- Da undervurderer du makten byråkratiet har. Gahr Støre kan overstyre Larsen, men han vil ikke gjøre det. Han vil lytte til de faglige rådene han får. Gahr Støre er fersk helseminister, og det er lenge til han kan klare å matche Larsens erfaring og kunnskap, sier Lisbeth Normann.

- Byråkratiet sitter uansett, mens politikerne kommer og går. Innenfor helse er kunnskapen svært viktig, og det er lett for politikerne å bli nikkedukker. Politikerne er helt avhengige av informasjonen de får fra byråkratene for å ta riktige avgjørelser. Slik sett er Larsen gull verdt for Gahr Støre, sier Folge.

To skritt bak statsråden
- Det er ingen tvil om at departementsråden har svært stor makt. Se på Larsens forgjenger Anne Kari Lande Hasle. Hun har hatt stor innflytelse på ansettelser av mektige personer. Larsen har selv sagt at han ble oppfordret til å søke på jobben som departementsråd, sier jurymedlem Per Måseide.

Normann mener man kan diskutere om byråkratiet har blitt for politisk: - Larsen beviser hvor stor makt han egentlig har, ved å gå videre fra en så mektig posisjon til en annen. Etter så mange år som byråkrat i helsevesenet har han et stort forsprang på Gahr Støre når det gjelder kunnskaper, sier hun.

- Hvordan vil Bjørn-Inge Larsen fungere sammen med Jonas Gahr Støre?

- Jeg tror det blir en god match. Gahr Støre er så sterk som person at han tåler å ha Bjørn-Inge Larsen ved siden av seg. Men det er klart at dette blir en ny rolle for Larsen. Han må nok lære seg til å gå to skritt bak statsråden, sier Måseide.

- Bjørn-Inge Larsen er en dyktig mann, og har evnen til å være ydmyk, sier Folge.

Markus Moe mener departementets makt vil bli styrket med Larsen og Gahr Støre i toppjobbene.

Juryen påpeker også at for bare kort tid siden var det helt andre personer i ledelsen i departementet- og også i Helse Sør-Øst.

- Larsen er én av de få som har overlevd skiftet av ledelse i Helse-Norge. Det sier mye om ham. Han ble i sin tid håndplukket av Lande Hasle til å være leder i Helsedirektoratet, nå blir han håndplukket igjen. Jobben som departementsråd er et opprykk for Larsen, sier Normann.

Mektigst tre ganger tidligere
Bjørn-Inge Larsen er tre ganger tidligere - i 2004, 2006 og 2010 - kåret til Helse-Norges mektigste av Dagens Medisin.

Han er svært opptatt av folkehelsearbeid, sitter i WHOs globale styre og har ledet Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten.


2.   JONAS GAHR STØRE, helseminister

Jonas Gahr Støre tar en andreplass i maktkåringen, og kommer hakk i hæl med Bjørn-Inge Larsen.

Han får høy poengsum av juryen fordi han er en viktig politiker, som tør å ta beslutninger og ikke skyver statssekretærene foran seg når journalistene stiller spørsmål. Som helse- og omsorgsminister har han selvsagt også sterk formell makt.

Gahr Støre har vært statsråd siden 21. september og har ikke hatt lang tid på å vise sin maktutøvelse.

Likevel er juryen helt klar på at Gahr Støre har gjort seg fortjent til en andreplass.

- I løpet av kun kort tid har Gahr Støre vist handlekraft. Han har sagt og gjort det Anne Grete Strøm-Erichsen burde ha gjort for lenge siden. Han har byttet ut Bente Mikkelsen og ryddet opp i styrene i Helse Sør-Øst, sier Markus Moe. - Men dette var grep Gahr Støre var nødt til å ta, det ble forventet av ham, tilføyer Lottelise Folge. 

Dialog med de ansatte
Måseide sier han har endret syn på Gahr Støre i løpet av de ukene han har vært minister. - Helt i starten strødde han rundt seg med gladtall. Nå har han skjønt at han må snakke med de ansatte, og at dette er en sektor i krise. Han har også gått åpent ut og sagt at omorganiseringsprosessen ved Oslo-sykehusene var for dårlig planlagt. Det var nødvendig at det ble sagt, sier Måseide.

Juryen mener Gahr Støre vil få en stadig tydeligere maktposisjon. - Han vil komme til å konsolidere sin makt, iallfall om han får fortsette som helseminister etter neste valg. Men det er jo store muligheter for at vi får et skifte, sier Moe.

Retter opp
Måseide tror imidlertid ikke Gahr Støre vil gjøre vesentlige endringer i helsepolitikken før valget. - Hvis han gjør det, vil det fort se ut som kritikk av en politikk han selv har vært sentral i utformingen av. I stedet satser Gahr Støre på dialog med mellomledere. Han prøver å rette opp i konsekvensene av Arbeiderpartiets politikk uten å endre politikken vesentlig, sier han.

Jonas Gahr Gahr Støre var utenriksminister i perioden 2005-2012. Han er utdannet statsviter og har blant annet vært stabssjef ved Gro Harlem Brundtlands kontor i Verdens helseorganisasjon.


3.  JENS STOLTENBERG, statsminister

Jens Stoltenberg kaprer tredjeplassen på maktlisten. Juryen påpeker at statsministeren har mest makt i landet. I tillegg er helse et svært viktig område for Arbeiderpartiet, noe som gjør at statsministeren er spesielt opptatt av feltet.

- Hele velferdspolitikken til Arbeiderpartiet bygger på helse, det er den viktigste saken for dem, sier Lisbeth Normann.

- Det er svært viktig at de ikke mislykkes her. Derfor har Stoltenberg spilt sitt sterkeste kort, Jonas Gahr Støre, til helseministerjobben, tilføyer Per Helge Måseide.

Helsebudsjettet legges av regjeringen, det gir statsministeren tydelig makt over bevilgningene.

- I dag har man en ekstremt sterk konstellasjon der Stortinget har liten innflytelse over statsbudsjettet. Dermed sitter statsministeren både på lov og penger, og kan legge til rette for den helsepolitikken man ønsker å føre, påpeker Normann.

Jens Stoltenberg har vært statsminister siden 2005 og var statsminister i 2000-2001. Han er utdannet samfunnsøkonom.

Helse-Norges mektigste: 4. til 20. plass

Her er hele oversikten over de 100 mektigste i Helse-Norge

Helse-Norges mektigste, Dagens Medisin 21/2012

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!