Foto: Colourbox

Vil ha alternativ kommunelege

Qi Gong og akupunktur blir nå en del av det offentlige kommunehelsetilbudet i Fyresdal i Vest- Telemark.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I Fyresdal kommune i Telemark skal kommunelegen få jobbe med alternativ medisin én dag i uken - på kommunens regning.
Nylig vedtok flertallet i Fyresdal kommunestyre at den nye kommunelegen skal etablere et alternativt helsetilbud i tillegg til det som allerede eksisterer i kommunen. Innsatsen skal i første rekke dreie seg om forebygging.
En dag i uken
- Fyresdal kommune gir den nyansatte legen mulighet til å arbeide med alternativ medisin én dag i uken. Vedkommende skal være med på å utvikle et alternativt medisinsk helsetilbud for innbyggerne, uttaler ordfører Erik Skjervagen (Ap), ifølge Fyresdal kommune.
Fylkesmannen har foretatt en såkalt lovlighetskontroll av vedtaket og kommet frem til at Fyresdal kommune kan utlyse en legestilling som delvis skal omfatte behandling med alternativ medisin. 
Vest-Telemark Blad omtalte saken som skapte en lang debatt der opposisjonen i kommunestyret i Fyresdal kjempet mot Arbeiderpartiets forslag.
Forebyggende
Skjervagen er bortreist, og kan ikke svare på henvendelse fra Dagens Medisin. Men sektorsjefen for helse og omsorg i Fyresdal, Vivi Amstrup Nielsen, forteller at ordfører Skjervagen er utdannet innen akupunktur.
- Det vi først og fremst tenker på, er å bruke akupunktur og Qi Gong. Dette skal brukes forebyggende. Hovedtanken er at alternativ og tradisjonell medisin skal jobbe sammen. Dette er tenkt som et forebyggende tiltak mot barn og unge, sier hun.
Det er Fyresdal kommune som skal finansiere tiltaket.
Ikke forbudt
- I Norge er det på generelt grunnlag ikke forbud mot at leger kan tilby alternativ behandling, så lenge det er forsvarlig. Dette gjør et fåtall leger allerede i dag, og fylkesmannen fører tilsyn med legegjerningen med utgangspunkt i helsepersonelloven, sier politisk rådgiver Tord Dale (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet.
Det offentlige gir ikke refusjon for alternativ behandling. Pasienten eller kommunen må dermed selv betale for dette.
Kvalitet
- Så må det være opp til den enkelte, både kommune og pasient, å spørre seg om det er en fornuftig bruk av penger. Generelt er vi fra departementets side opptatt av at vi bruker pengene på behandling som er til nytte for pasienten. Derfor stiller vi, for eksempel i sykehusene, strenge krav til kvalitet, sier Dale til Dagens Medisin.
Ifølge Vest-Telemark Blad fikk opposisjonen i Fyresdal stadfestet at ordfører Skjervagen ikke skal utnytte sin egen kompetanse innen alternativ medisin i planen som Ap la frem for kommunestyret.


- Utfordrende å finne gode søkere
Leder Trond Egil Hansen i Allmennlegeforeningen tror det kan bli vanskelig å få søkere til en stilling som omfatter alternativ behandling.
Han viser til at det fins leger som tilbyr alternativ behandling, men at det ikke er mange. - Hvis Fyresdal kommune utlyser en kommunelegestilling med ønske om i tillegg å tilby alternativ behandling, er det lite trolig at de får søkere som vil oppfylle det, såfremt de ikke allerede har en navngitt interessent, sier Hansen.
- Dersom de best kvalifiserte søkerne til en kommunelegestilling ikke ønsker å tilby alternativ behandling, er det neppe saklige grunner til å forbigå dem til kommunelegestillingen. Jeg har ikke hørt om at dette ønsket fra Fyresdal kommune deles av andre kommuner, sier allmennlegelederen.
Les også Bjørg Bakkes blogginnlegg: Den alternative legen
Dagens Medisin 08/2012

Powered by Labrador CMS