Innrømmer uklar AMK-lov

Minst sju lover og forskrifter regulerer hvordan akuttmedisinske lydlogger skal oppbevares.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Helse- og omsorgsdepartementet innrømmer at lovverket som regulerer lagring av akuttmedisinske lydlogger er for dårlig.

Ingen regler om oppbevaring
Selv om minst sju lover og forskrifter er med på å regulere både spørsmålet om lagring og innsyn i loggene er det fortsatt uklart for helsemyndighetene hvordan dette skal gjøres.

Blant annet finns det ingen klare regler på hvor lenge en skal oppbevare loggene.
Nå lover departementet å se på saken.
- Det er viktig med åpenhet og innsyn. Denne regjeringen ønsker mest mulig åpenhet om kvaliteten i helsevesenet også når ting går galt. Vi skal utrede denne saken i samarbeid med Helsedirektoratet for å se om det er behov for regelverksendringer, sier statssekretær Robin M.   Kåss til Dagens Medisin.
På forespørsel fra Helsedirektoratet om å klargjøre hvordan dette skal gjøres, forsøkte Helse- og omsorgsdepartementet nylig å gi et klargjørende svar, men måtte konkludere med at lovverket er for uklart.

Viktig i terror-saken
I saken mot den terrorsiktede Anders Behring Breivik har både forsvarer og bistandsadvokater bedt om innsyn i lydloggene fra 22. juli.

Lydloggene inneholder samtalene annet siktede og alarmsenstralen.

Disse kan få betydning for straffesaken.

- Viktig å etterprøve
Helse- og omsorgsdepartementet skriver i et brev til Helsedirektoratet, forøvrig flere måneder etter at direktoratet ba om redegjørelsen, at de ser behovet for klarere regelverk, og viktigheten av å kunne etterprøve hendelser.
- En gjennomgang av lydloggen i ettertid muliggjør etterprøvbarhet av hendelsesforløpet, og kan gi viktig bidrag til kvalitetssikring av tjenesten, skriver departementet.
Følgende lover/forskrifter regulerer oppbevaring og innsyn i de akuttmedisinske lydloggene: Offentlighetsloven, Helsepersonelloven, Forvaltingsloven, Personvernloven , Helseregisterloven og Pasientregistrerloven. Også pasientjournalforskriften er med på å regulere dette.

HER kan du se Helse- og omsorgsdepartementets redegjørelse om innsyn i, og lagring av de akuttmedisinske lydloggene.

Powered by Labrador CMS