Elektrosjokk har få skadevirkninger

Behandling med elektrosjokk - ECT-behandling - gir ikke langtidsskadevirkninger, ifølge en ny kunnskapsoppsummering.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Kunnskapssenteret for helsetjenesten har sett på mulige skadevirkninger ved ECT-behandling.
Oppsummeringen er gjennomført etter oppdrag fra Sosial- og helsedirektoratet (SHdir), og skal tas i betraktning i arbeidet med nasjonale retningslinjer for behandling av depresjon.
Ingen av oversiktene som Kunnskapssenteret inkluderte i oppsummeringen, dokumenterte langtidsskadevirkninger som økt dødelighet, nedsatt kognitiv funksjon og generelle bivirkninger.
- Funnene Kunnskapssenteret har gjort, betyr på ingen måte at elektrosjokkbehandling vil tas i bruk oftere. Dette er det dessuten klinikere som må vurdere. Vi vet at ECT-behandling har dokumentert effekt, men det er nesten aldri førstevalg. Det vil alltid være andre behandlingsmetoder som utprøves først, presiserer divisjonsdirektør Ellinor Major (bildet) i SHdir. Hun sier veilederen vil være klar i begynnelsen av 2008.
Enkelte studier viser imidlertid nedsatt hukommelse ved behandlingslutt. - Dette tyder på at behandling med elektrosjokk kan gi nedsatt hukommelse. Studiene viser imidlertid at de som hadde fått ETC, sammenlignet med dem som hadde fått «narre»-ETC, etter en tid var på samme nivå når det gjelder hukommelse, sier Hege Kornør, forsker og dr. philos ved Kunnskapssenteret.
Ved oppfølging i en periode fra tre til seks måneder ble det ikke lenger konstatert hukommelsessvik, ifølge rapporten.

Dagens Medisin 21/07

Powered by Labrador CMS