TVUNGEN LØNNSNEMND: Tonje Brenna kalte inn til møte i forbindelse med arbeidskonflikten mellom Unio og staten onsdag morgen.

Tonje Brenna griper inn med tvungen lønnsnemnd i Unio-streiken

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) griper inn med tvungen lønnsnemnd for å avslutte Unio-streiken. Årsaken er de samfunnsmessige konsekvensene.

Publisert Sist oppdatert

– Nå er de samfunnsmessige konsekvensene så store at jeg ikke har noe annet valg enn å bryte inn med tvungen lønnsnemnd, sier Tonje Brenna.

Onsdag morgen holdt hun et kort møte med Unio og staten der hun varslet partene om lønnsnemnda.

– Terskelen for å bruke tvungen lønnsnemnd er, og skal være, høy. Det er partene som har ansvaret for å finne løsninger på arbeidskonflikter. Det har de ikke klart. Vi har fått løpende konsekvensvurderinger av streikeuttaket fra de deler av staten som er rammet. Følgene av streiken innebærer så alvorlige samfunnsmessige konsekvenser at vi nå ikke har noe annet valg enn å gripe inn, sier Brenna i en pressemelding.

Kom med eksempler

På pressekonferansen kom Brenna med flere eksempler på disse konsekvensene, og viste blant annet til lenger responstid for politiets helikoptertjeneste og få ansatte ved landets grensekontroller:

– Blant annet er det i Vest politidistrikt kun én ansatt ved grensekontrollen som ikke er tatt ut i streik. Dette innebærer at luftgrensa på Flesland enten stenges eller blir ubetjent.

– Det fører til at landets evne til grensekontroll er betydelig svekket. Dette innebærer en økt risiko for at kriminelle og andre trusselaktører kan komme inn i Norge via luft eller sjø. I dagens sikkerhetspolitiske situasjon med et skjerpet trusselbilde er det nødvendig med kontroll på våre grenser, sier Brenna.

Unio: – Skuffet

– Unio tar bruk av tvungen lønnsnemnd til etterretning og ber våre streikende om å komme tilbake til jobb, og vi avslutter denne streiken. Vi konstaterer også at regjeringen velger å bruke tvungen lønnsnemnd i stedet for å møte oss ved forhandlingsbordet, sier forhandlingsleder i Unio stat, Guro Lind, på pressekonferansen.

Unio varslet mandag at streiken skulle trappes opp med 163 nye medlemmer onsdag slik at nesten 3500 medlemmer ville være i streik. Blant de nye som ble tatt ut i streik, er ansatte i politiet og Meteorologisk institutt.

– Vi er skuffet over at regjeringen ikke har vist noen vilje til å komme oss i møte. Hele prosessen fra vi begynte lønnsforhandlingene, gjennom streiken og til nå, har vært preget av at regjeringen ikke har ønsket noe annet enn å presse oss på plass, sier Lind i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS