TID FOR ENDRING! Apoteklovutvalget har foreslått å fjerne kravet om at nettapotek skal ha minimum ett apotek som er fysisk tilgjengelig for publikum. – Det er tid for politisk handling, skriver artikkelforfatteren.

Apotekbransjen er overmoden for reformer

Et nytt apotekregelverk bør legge bedre til rette for konkurranse – gjennom å fjerne unødvendige hindringer for bruk av ny teknologi og innovasjon. Helsemyndighetene er allerede mange år på overtid.

Publisert Sist oppdatert
Stig Henning Pedersen

Det er først og fremst forbrukerne som vil komme best ut

APOTEKLOVEN HAR til formål å sikre forsvarlig utlevering av legemidler til sluttbruker. Den skal medvirke til riktig legemiddelbruk i befolkningen og til god tilgjengelighet i alle deler av landet til legemidler og farmasøytiske tjenester som har god kvalitet og rimelig pris.

Dette formålet står like støtt i dag, som for 25 år siden da dagens apoteklovgivning ble utviklet.

HINDRER KONKURRANSE. Dagens apoteklov, som trådte i kraft på starten av 2000-tallet, er imidlertid ikke innrettet med tanke på nye apotekformer og løsninger som er mulig med dagens og fremtidens teknologi. Videre hindrer regelverket konkurranse. Dette er også bakgrunnen for at Solberg-regjeringen i 2021 nedsatte et offentlig utvalg som fikk i oppdrag å se på hvordan fremtidens apotek kan innrettes.

Jeg har selv vært ett av medlemmene i lovutvalget. Vi har vurdert hvordan apotekvirksomhet ved fysiske apotek, nettapotek og nye apotekløsninger bør reguleres, samt hvordan det kan legges til rette for økt konkurranse og nye apotekløsninger.

INNKJØPSBETINGELSENE. I likhet med dagligvarebransjen domineres apotekbransjen av tre store aktører. Disse apotekene er vertikalintegrerte kjeder med sin egen grossist som kjøper inn legemidler og handelsvarer direkte fra legemiddelprodusentene. Grossistene leverer i all hovedsak til apotekene i den vertikalt integrerte kjeden. På samme måte som i dagligvaremarkedet er det de vertikalintegrerte grossistene som har størst innkjøpsmakt og kan hente ut, og plassere, marginen i både grossistledd og utsalgsleddet.

Innkjøpsbetingelsene er en av de store hindringene for at nettapotek, som Farmasiet, skal drifte lønnsomt. Staten har bestemt at enkeltstående aktører må foreta innkjøp hos en av de tre store grossistene, som dominerer mer enn 90 prosent av forbrukermarkedet. Konsekvensen er at vi får diktert våre innkjøpsbetingelser – ved at vi er tvunget til å gå gjennom en av de dominerende aktørene. Vi får i praksis ikke lov til å forhandle med leverandørene våre, og er avskåret fra å konkurrere på de samme vilkårene som de største apotekkjedene.

Det er positivt at apoteklovutvalget har anbefalt å gjøre unntak i grossistenes leveringsplikt slik at det blir lettere å etablere uavhengige legemiddelgrossister

LEVERINGSPLIKTEN. I praksis er det umulig å bli en fullverdig grossist for en mindre enkeltstående aktører, da det blant annet er krav til 24 timers leveringsplikt. Det finnes mange tusen reseptbelagte legemidler hvorav mange er lite etterspurt. Dermed må en grossist drive i stor skala.

Derfor er det positivt at apoteklovutvalget i sin anbefaling til regjeringen vil gjøre unntak i grossistenes leveringsplikt, slik at det blir lettere å etablere uavhengige legemiddelgrossister.

Se også: Går til sak for å fortsette praksisen

KRAVET OM FYSISK APOTEK. Ett av kravene for å etablere nettapotek i dag, er å ha minimum et fysisk apotek. Du leste riktig. Selv om 99,99 prosent av vårt salg skjer via nett, må vi ha et fysisk apotek som nesten ingen kunder benytter seg av.

I tillegg må våre farmasøyter gjennomføre reseptkontroll i samme bygg som lageret vårt. I dag sier loven nemlig at en farmasøyt må sitte med legemiddelet foran seg for å utføre reseptkontroll – selv om denne reseptkontrollen kan utføres digitalt fra en hvilken som helst lokasjon.

Myndighetene er allerede på overtid med å legge til rette for mer innovasjon i apotekmarkedet, bedre utnyttelse av farmasøytisk kompetanse og ikke minst økt konkurranse

ALLEREDE PÅ OVERTID. Tidligere i år fikk helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) overlevert Apoteklovutvalgets utredning og forslag til endringer i apotekregelverket. Utvalget har kommet med konkrete forslag som kan legge til rette for økt konkurranse og etablering av flere nettapotek. Unntak i grossistenes leveringsplikt krever for eksempel kun en forskriftsendring, som vil si at regjeringen ikke trenger å gå via Stortinget for en lovendring.

Utredningen har blitt sendt på høring, og har frist for innspill denne måneden. Nå er det tid for politisk handling. Helsemyndighetene er allerede på overtid med å legge til rette for mer innovasjon i apotekmarkedet, bedre utnyttelse av farmasøytisk kompetanse og ikke minst økt konkurranse. Utfordrere, som Farmasiet, har en åpenbar kommersiell interesse i de foreslåtte regelverksendringene, men det er først og fremst forbrukerne som vil komme best ut.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS