ØKNING: Antibiotikaresistent gonoré er allerede påvist i flere land. Med økningen i antallet smittetilfeller i Norge, er overlege Åse Haugstvedt svært bekymret for at medisinen vil slutte å virke. Farmasi.Foto: NTB

Overlege frykter antibiotikaresistent gonoré i Norge

I takt med den kraftige økningen av gonorétilfeller, mener overlege Åse Haugstvedt at det er en reell sjanse for at medisinene mot sykdommen kan slutte å virke.

Publisert

Gonorésmitte var svært sjelden i Norge for 20 år siden, men de siste årene, og særlig etter pandemien, har forekomsten økt kraftig, skriver NRK.

I fjor ble det ifølge kanalen registrert oppunder 3000 tilfeller, som er en økning på 40 prosent fra året før. Januar og februar i år viser en ytterligere økning med 600 smittetilfeller.

Bakterien som fører til gonorésykdom har i tur og orden blitt resistent mot flere typer antibiotika som tidligere fungerte.

– Det begynner å bli skikkelig trøblete. Nå har vi egentlig bare én god medisin igjen som vi bruker i Norge, sier overlege Åse Haugstvedt ved Olafiaklinikken i Oslo til NRK.

Men tilfeller av gonoré som ikke kan knekkes av denne ene medisinen, kalt ceftriakson, er allerede påvist i en rekke land som Frankrike, Spania og England. De som får denne typen gonoré, må dermed leve med infeksjonen i kroppen.

– Det gjør meg veldig bekymret, sier Haugstvedt.

Powered by Labrador CMS