VIDEO: Sisteårs forskerlinjestudent ved Univetsitetet i Tromsø (UiT) har publisert en fagartikkel og laget en animasjonsvideo om en ny testmetode for å avdekke om en nyfødt har blodforgiftning.  Foto: Skjermbilde

VIDEO: Sisteårs forskerlinjestudent ved Univetsitetet i Tromsø (UiT) har publisert en fagartikkel og laget en animasjonsvideo om en ny testmetode for å avdekke om en nyfødt har blodforgiftning. 

Foto: Skjermbilde

Ny testmetode kan spare nyfødte for unødvendig antibiotika

Mangel på gode testmetoder for å avdekke blodforgiftning blant nyfødte fører ofte til at leger setter i gang antibiotikabehandling «for sikkerhets skyld».Nå har en medisinstudent ved Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet, evaluert en metode som kan avklare om barna faktisk er blodforgiftet og har behov for antibiotika – eller ikke.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Aline Bjerkhaug er siste års forskerlinjestudent i medisin ved UiT

      
        Foto: UiT
Aline Bjerkhaug er siste års forskerlinjestudent i medisin ved UiT Foto: UiT

Blodforgiftning er en alvorlig tilstand for nyfødte, som i verste fall kan føre til dødsfall.

Men i dag har vi ikke testmetoder som kan med sikkerhet kan si om barna har blodforgiftning eller ikke. Dette fordi det er begrenset hvor mye blod man kan ta fra en nyfødt, og derfor er ikke sjansen for å fange opp problemet så stor.

I tillegg kan det ta timer til dager før man får resultatene fra dyrkningen og legene må ofte starte opp med antibiotikabehandlingen før det foreligger svar, for sikkerhets skyld.

Vinn-vinn
Aline Bjerkhaug, som er siste års forskerlinjestudent i medisin ved UiT har nylig publisert en fagartikkel om en ny testmetode for å avdekke om barnet har blodforgiftning, skriver UiT på sine egne nettsider. 

Med denne metoden påviser man metabolske spor, som legges igjen i blodet når kroppen prøver å bekjempe blodforgiftning, og som skilles ut fra kroppen gjennom urinen.

– Den nye testmetoden gjør at nyfødte kan slippe flere vonde blodprøver og unødvendig medisinering, sier Bjerkhaug, ifølge nyhetsmeldingen.

– Med den nye metoden klarer vi å påvise disse metabolske sporene ved hjelp av en mye mindre mengde blod eller ved hjelp av urin. Slik kan vi mye lettere skille syke babyer fra de friske, og det blir mindre ubehag for barna, utdyper hun. 

Animasjonsvideo
Hun har studert og evaluert metoden i samarbeid med sine to veiledere, barnelegene Hildegunn Norbakken Granslo og Claus Klingenberg ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), for å vurdere om norske sykehus kan bruke metoden.

For å forklare hvordan den nye testmetoden virker, har Bjerkhaug laget en animasjonsvideo.

Videoen kan du se her.

Powered by Labrador CMS