KUTTER: Den amerikanske staten vil kutte i sin støtte gjennom det helseprogrammet Medicare. Staten vil kun betale for behandling og bruk av legemiddelet når det til pasienter som deltar i kliniske studier. Illustrasjonsbilde: Colourbox

Foto:

Omdiskutert Alzheimer-medisin mister støtte

Den amerikanske staten kutter i den økonomiske støtten til legemiddelselskapet Biogens mye omtalte Alzheimer-legemiddel adukanumab (Aduhelm) på grunn av risiko for skadelige bivirkninger.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Den amerikanske staten vil kutte i sin støtte gjennom helseprogrammet Medicare. Staten vil kun betale for behandling og bruk av legemiddelet til pasienter som deltar i kliniske studier. Det skriver Bloomberg News og danske Medwatch.

Omstridt
Årsaken til avgjørelsen er risiko for bivirkninger.

- Bivirkninger kan strekke seg fra hodepine, svimmelhet og fall til andre alvorlige komplikasjoner som hjerneblødninger, uttaler Lee Fleischer, medisinsk sjef i Centers for Medicare & Medicaid Services.

Legemiddelet ble godkjent i USA etter en såkalt hastebehandling i fjor. Behandlingen ble godkjent tross for at en gruppe med rådgivende eksperter i 2020 ikke anså at det var grunner til å godkjenne den omstridte legemiddelkandidaten.

Dagens Medisin Pharma har tidligere omtalt at kort tid etter den amerikanske godkjenningen valgte flere medlemmer av en ekstern ekspertgruppe å trekke seg i protest mot avgjørelsen.

Ikke EMA-godkjent
Legemiddelet er ikke godkjent av den europeiske legemiddelmyndigheten EMA. Legemiddelmyndigheten viste til at resultater fra kliniske studier med legemiddelet var motstridige, og ikke kunne vise at legemiddelet var effektivt. EMA viste også til at bruk av legemiddelet kunne vise hjerneødem hos flere pasienter, og at det ikke var lagt til rette for hvordan dette kunne overvåkes i en klinisk studie.

Powered by Labrador CMS