KREVER HANDLING: Rannei Hosar (t.h), leder i Norsk medisinstudentforening fikk støtte fra kolleger og medstudenter under markeringen mandag ettermiddag. Foto:

Krever 200 nye stillinger for nyutdannede leger

Medisinstudenter og nyutdannede leger samlet seg for å kreve flere LIS1-stillinger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

STORTINGET (Dagens Medisin): Mandag ettermiddag samlet legene seg i protest mot den vanskelige situasjonen for nyutdannede leger.

I den siste søknadsrunden fikk kun 36 prosent en LIS1-stilling, tidligere turnusstilling.
– Blir bare verre
Rannei Hosar er leder for Norsk medisinstudentforening, og sier nok er nok:

– Vi har sagt fra i mange år, og det blir bare verre. Det er blitt tydelig for flere nå. Vårt krav er 200 LIS1-stillinger til.
Som Dagens Medisin skriver jobber Helsedirektoratet med å kartlegge behovet for flere stillinger. Bra, mener Hossar:
– Det er helt nødvendig at Norge nå dimensjonerer spesialistbehovet sitt, jeg mener det er helt tydelig at antallet kan økes. Det er bra at dette tas på alvor, og jeg forventer at det følges opp, sier hun til Dagens Medisin.

– Påvirker fastlegene også
Yngre legers forening (Ylf) og Legeforeningen sentralt stiller seg nå tydelig bak kravet fra Norsk medisinstudentforening.

På spørsmål til Ylf-leder Christer Mjåset om hvorfor kravet kommer først nå, etter at det i mange år har vært en vanskelig situasjon for ferske leger, svarer han:

– Også vi har sagt fra år for år. Men nå er strikken tøyd, og vi har samlet inn egne tall på behovet.

– Hvordan har dere gjort beregningene for å komme fram til at det er 200 nye stillinger som trengs?

– Hvis ikke antallet medisinstudenter som søker på LIS1 i tiden som kommer øker, så vil 200 nye stillinger ut fra våre beregninger være nok til å ta unna for køen som danner seg. Samtidig har vi en fastlegekrise, og vi importerer 40 prosent av spesialistene på sykehusene, sier Mjåset.
Tom Ole Øren, leder for Allmennlegeforeningen sier fastlegekrisen aktualiserer problemstillingen:

– For å starte et spesialiseringsløp som fastlege i Norge så må du ha LIS1 på forhånd, så dette henger nøye sammen, og derfor er jeg her i dag, sier Øren til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS