– Helseministeren bør åpenbart ta en prat med e-helsedirektøren

Det skiller årevis mellom hva helseministeren og e-helsedirektøren svarer når de får spørsmål om når pasientens legemiddelliste vil være klar.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

NOEN BØR SNAKKE SAMMEN: Stortingsrepresentant og medlem i Helse- og omsorgskomiteen, Tellef Inge Mørland (Ap), råder helseministeren til å ta en prat med e-helsedirektør Christine Bergland. Arkvifoto.
NOEN BØR SNAKKE SAMMEN: Stortingsrepresentant og medlem i Helse- og omsorgskomiteen, Tellef Inge Mørland (Ap), råder helseministeren til å ta en prat med e-helsedirektør Christine Bergland. Arkvifoto.


Helseministeren og e-helsedirektøren svarer sprikende på samme spørsmål på samme dag:

Onsdag sa Christine Bergland, direktør for Direktoratet for e-helse, at å få på plass pasientens legemiddelliste, vil ta mange år.

Hun antydet at denne først kan bli tilgjengelig om ti år for alt helsepersonell, når Akson er ferdig. Akson er den felles kommunale journal- og samhandlingsløsningen som skal være ferdig i 2030.

Samme dag svarer imidlertid helseminister Bent Høie (H) at målet er nasjonal innføring i 2022.

Det var medlem i Helse – og omsorgskomiteen, Tellef Inge Mørland (Ap), som onsdag fikk svaret fra helseministeren etter å stilt spørsmål i Stortinget:

«Direktoratet for e-helse leder arbeidet med pasientens legemiddelliste, som skal realiseres trinnvis med mål om nasjonal innføring fra 2022», skriver Høie.

Mørland sier han er svært så overrasket over at helseministeren og e-helsedirektøren gir helt ulik informasjon, og dét på samme dag.
 
– Det var ny informasjon for meg. Jeg oppfatter at det er stor tverrpolitisk enighet om at vi må få plass legemiddellisten raskt. Det er derfor svært overraskende at Direktoratet for e-helse gir et svar som gjør dette til at det kan ta ti år før den er på plass, samtidig som helseministeren svarer meg i et skriftlig spørsmål at den skal innføres nasjonalt i 2022, sier han til Dagens Medisin.

– Vi kan ikke vente 10 år på dette. Dette handler om å kunne gi god og riktig helsebehandling, og må derfor prioriteres.
Les også: Høyres Sveinung Stensland: – Direktoratet for e-helse kan bare glemme å bruke flere år på felles legemiddelliste.


– Hva bør helseministeren bør gjøre nå, og mener du han burde ha tillit til Bergland?

– Helseministeren bør åpenbart ta en prat med Bergland og Direktoratet for e-helse, og tydeliggjøre at han har klare forventninger til en mye raskere fremdrift enn det som nå signaliseres. Det ville også vært fint om Høie avklarte om vi skal stole på ham eller Direktoratet for e-helse, når det gjelder tiden det vil ta for å få på plass pasientenes legemiddelliste.

En felles oversikt over pasienters legemidler som både sykehus, sykehjem og fastleger kan se, har vært etterlyst i flere år.

Powered by Labrador CMS