KUTTER AKSON-BEVILGNING: - Vi har tatt ut 100 millioner, det er i tråd med vår kritikk om at dette ikke er godt nok utredet, sier Ingvild Kjerkol (Ap). Torsdag legger Ap frem sitt alternativ til statsbudsjett for neste år.
  Foto: Vidar Sandnes

KUTTER AKSON-BEVILGNING: - Vi har tatt ut 100 millioner, det er i tråd med vår kritikk om at dette ikke er godt nok utredet, sier Ingvild Kjerkol (Ap). Torsdag legger Ap frem sitt alternativ til statsbudsjett for neste år.

 

Foto: Vidar Sandnes

Også Ap kutter millioner i Akson-bevilgning

Arbeiderpartiet legger frem sitt alternativ til statsbudsjett for neste år, torsdag. Her trekker de 100 millioner kroner fra den foreslåtte bevilgningen til journalprosjektet Akson.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Dette sier helsepolitisk talsperson i Ap, Ingvild Kjerkol, til Dagens Medisin.

Mandag ble det kjent at Frp i sitt alternative budsjett trekker hele bevilgningen til journalprosjektet, som samlet vil koste 22 milliarder å innføre, og ta minst ti år å få på plass fullt ut.

Ap har allerede i sitt partiprogram varslet at de vil utsette Akson. I alternativ til neste års statsbudsjett, vil de redusere bevilgningen kraftig:

–  Vi har tatt 100 millioner fra det foreslåtte beløpet. Ikke alt, som Frp har gjort, men i tråd med vår kritikk om at dette ikke er godt nok utredet, sier Kjerkol.

I regjeringens forslag til statsbudsjett ble det foreslått satt av 93 millioner kroner til Akson journal. Det ble også satt av 189 millioner å styrke de nasjonale samhandlingsløsningene kjernejournal, e-resept og helsenorge.no.

–  Vi mener det er viktig å gå videre med pasientens legemiddelliste og videre prosess for bedre samhandlingsløsninger. Oslo går nå videre i et løp vi har tro på for å løse Oslo sine behov, sier Kjerkol.

En felles oversikt over pasienters legemidler som både sykehus, sykehjem og fastleger kan se, pasientens legemiddelliste, har vært etterlyst i flere år. I tillegg til Høyres Sveinung Stensland, har også Kjerkol rast mot det hun mener er Direktoratet for e-helses sendrektighet med å få denne på plass.

Oslo kommune har vendt tommelen ned for Akson. De lager en løsning selv. I et innlegg i Dagens Medisin mandag, skriver helsebyråden i Oslo, Robert Steen (Ap), at «tiden er overmoden for handling»:

–  Vi har vært tverrpolitisk enig om hva som trengs i ti år. I ti år har vi planlagt og utredet – nå kan ikke vente lenger og må starte selve jobben. Blir vi ferdig med vår journal før regjeringen er ferdig med å planlegge Akson?, skriver Steen i innlegget.

Powered by Labrador CMS