«UHØRT»: – Vi vil tvinge Stortinget til å ta stilling til både en høring og en ny konsekvensutredning av Akson, sier Senterpartiets Kjersti Toppe (t.v), og får støtte fra Ingvild Kjerkol (Ap). Begge reagerer på manglende høring av det omstridte milliardprosjektet.

Foto: Arkivfoto

Krever høring om journalprosjekt

– Dette er oppsiktsvekkende. Høie sine argumenter er syltynne, sier stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp), etter å ha lest Høies svar på hvorfor han ikke sender Akson på høring.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Arbeidet med Akson, den kommunale journal- og samhandlingsløsningen som er beregnet til å koste 22 milliarder, får svært mye kritikk fra ulike aktører, som Legeforeningen, politikere, IT-fagfolk og leverandører.

Dagens Medisins artikler om En innbygger, en journal og Akson er samlet her.

Men helseminister Bent Høie (H) sier at han ikke vil sende prosjektet til høring i Stortinget, noe juss-ekspert Jon Christian Fløysvik Nordrum mener kan være et brudd på utredningsinstruksen. Instruksen, som er regjeringens egen instruks, skal forhindre at det sløses med skattebetalernes penger.  

Det var et krav at kommuner som representerer minst 55 prosent av befolkningen (utenfor Midt-Norge) måtte signere intensjonserklæringen før sommeren, etter en sterk oppfordring fra helseministeren.
Avtalen er ikke økonomisk forpliktende, men skulle signalisere at kommunene støtter prosjektet. Akson er foreslått finansiert som et spleiselag mellom staten og kommunene. For at staten skal være med å finansiere sin andel av Akson måtte det sannsynliggjøres at et tilstrekkelige antall kommuner ønsker å ta felles kommunal journal i bruk.

Helsepolitisk talsperson for Senterpartiet, Kjersti Toppe, mener Høie nå fraskriver seg ansvaret for prosjektet.
–  Det er ganske lite tillitsvekkende at han nå fraskriver seg ethvert ansvar etter å nærmest ha truet kommunene til å skrive under intensjonsavtalen, sier Toppe.

–  Mange kommuner skrev nok under fordi det ikke ble oppfattet som forpliktende. Nå ser vi at det bare gikk uker før Høie lar alle forpliktelsene og ansvaret for milliardprosjektet bli overført til kommunene og et aksjeselskap.

– Det er uhørt, mener Toppe.

– Dette må være brudd på utredningsinstruksen og Sp vil ikke gi oss med svaret fra Høie. Vi vil tvinge Stortinget til å ta stilling til både en høring og en ny konsekvensutredning, sier hun til Dagens Medisin.

Heller ikke Ap er fornøyd med svaret fra Høie. Helsepolitisk talsperson for Ap, Ingvild Kjerkol, sier Akson burde vært sendt på høring.

– Det som trengs nå, er en skikkelig prosess som kan gjenskape tillit. Forhåpentligvis vil en skikkelig høringsrunde gi innspill som fører til at omfang, kompleksitet og varighet i prosjektet reduseres - slik at samlet risiko senkes. Og også at den endelige gjennomføringsstrategien blir troverdig, og mulig å realisere, sier Kjerkol.

Powered by Labrador CMS