NY LOV: Utvalget har arbeidet med å gjennomgå loven om svangerskapsavbrudd – Vi har gitt oss selv i oppgave å foreslå en ny abortlov, sier utvalgsmedlem Berge Solberg.

Foto: Geir Morgen/NTNU

Utvalg vil vurdere hele abortloven: Mener den er umoderne

Teksten i abortloven er umoderne, ifølge medlemmer i utvalget. – Rådet fra juristene er at når loven er så gammel, ville man i alle andre sammenhenger laget forslag til ny lov, sier utvalgsmedlem Berge Solberg. 

Publisert

I juni satt regjeringen ned et abortutvalg som skulle vurdere alternativer til dagens abortnemnder.

Ifølge Klassekampen går utvalget bort fra sitt opprinnelige mandat og vil nå vurdere hele abortloven. 

– Vi har gitt oss selv i oppgave å foreslå en ny abortlov. Rådet fra juristene er at når loven er så gammel, ville man i alle andre sammenhenger laget forslag til ny lov, sier utvalgsmedlem Berge Solberg, professor ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU.

Både han og utvalgsleder Kari Sønderland mener at loven er umoderne.

– Vi har ikke fått nytt mandat. Vi tolker det slik at vi skal gjennomgå hele loven, sier Sønderland.

Utvalgsmedlem Solberg opplyser at de i samtaler med helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og hennes departement, har fått grønt lys til å komme med forslag om omformulering av hele abortloven.

Helse- og omsorgsdepartementet bekrefter at det er opp til utvalget å tolke mandatet og at de foreslå endringer i praktisering, lov og forskrift. Departementet vil ikke kommentere arbeidet i utvalget utover dette.

Utvalgets arbeid skal munne ut i en NOU i desember 2023.

Powered by Labrador CMS