Torstein Schrøder-Aasens blogg

Streikens store misforståelse?

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Torstein Schrøder-Aasen

Torstein Schrøder-Aasen er nestleder i Yngre legers forening. Han er lege i spesialisering i ortopedisk kirurgi og foretakstillitsvalgt ved Sykehuset i Vestfold HF. Han har PhD innenfor molekylær medisin fra NTNU.

Skyldes sykehusstreiken rett og slett bare en misforståelse? Når verken Spekters direktører eller sentrale sykehusdirektører har forstått forhandlingskravene riktig, er det god grunn til å spørre.

Misforståelsen

I Dagens medisin 16.9 skriver Nils Kvernmo, adm. dir. ved St. Olavs hospital: “De (Akademikerne, min anm.) ønsker å få skrevet inn at alle arbeidsplaner ved alle landets sykehusavdelinger skal settes opp etter én bestemt metode.” Dette er jo ikke riktig!

Like feil er det når Spekters kommunikasjonsdirektør Gunnar Larsen, skriver i Drammens Tidende 13.9: “Legeforeningen har på sin side krevd at arbeidstiden kun skal kunne planlegges på én måte.” Forhandlingslederen selv,

Anne-Kari Bratten, uttalte like feilaktig i Dagens medisin 6.9 “Vi vil ikke innfri Legeforeningens krav om det kun skal være én måte å planlegge arbeidstid på.”

Oppklaringen

Mange arbeidsgivere har tilsynelatende ikke fått med seg innledningen til teksten om rullerende plan: ”Med mindre partene lokalt blir enig om annet…” Kravet om rullerende plan gjelder altså når arbeidsgiver og tillitsvalgte lokalt ikke er enige om annen ordning.

Så når arbeidsgiver mener at det er viktig å kunne planlegge med andre metoder, så er det nettopp mulighet for det. Hvis nye metoder faktisk er mye bedre for de ansatte, slik arbeidsgivere i ulike media hevder de vil være, er det helt opplagt at tillitsvalgte vil gå inn for å avtale slike planer. I så fall er det ingen hindringer for å prøve ut de arbeidsplanene arbeidsgiver ønsker.

Men så må man ha noe å falle ned på når arbeidsgiver ønsker å tvinge gjennom en plan som er så uforsvarlig at ansatte og tillitsvalgte ikke kan gå med på den. Ett alternativ er å la arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser gjelde. Men Akademikerne aksepterer faktisk også for pålagte planer å gi unntak fra loven og å gjennomsnittsberegne arbeidstiden. Da må det riktignok, eller egentlig helt selvsagt, være noen bestemmelser som faktisk gir et reelt kollektivt vern for dem som jobber. Så langt Akademikerne kan se er det rullerende planer som gir gode, trygge forhold ved de arbeidstidsgrensene vi da har foreslått. Tilstrekkelig trygghet både for oss ansatte og for pasientene våre.

Løsningen

Nå skal det jo være sagt at Akademikerne mange ganger har forsøkt å forklare avtaleforslaget, nettopp slik det er forklart ovenfor. Likevel ser vi fortsatt at teksten stadig er misforstått, både av Spekters direktører og av sentrale sykehusdirektører. Hvis det ikke er en misforståelse, må det jo være direkte feilinformasjon, og det håper jeg jo definitivt ikke det er.

Det Spekter framhever som selve grunnlaget for at en ny tariffavtale ikke kunne aksepteres, er altså feil, forhåpentlig en misforståelse. Med denne misforståelsen ryddet av veien, burde vi vel kunne snakke sammen igjen. Forhåpentlig komme til en enighet, for så å kunne avblåse streiken.

Powered by Labrador CMS