703 bivirkningsmeldinger etter HPV-vaksine

I ni av ti tilfeller betegnes bivirkningene som lite alvorlige.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser en oppsummering fra Statens legemiddelverk over meldte mistenkte bivirkninger av HPV-vaksinen Gardasil.

Siden vaksinasjonsprogrammet startet i 2009 har cirka 170.000 jenter blitt vaksinert. Ved utgangen av oktober i år er det totalt registrert 703 bivirkningsmeldinger, hvorav 64 regnes som alvorlige.

Ingen dødsfall
Legemiddelverket har ikke fått melding om dødsfall som kan knyttes til HPV-vaksinen. I all hovedsak er pasientene i bedring eller er helt friske igjen ved rapporteringstidspunktet, ifølge SLV.
De vanligste meldte bivirkningene av HPV‐vaksinen er hevelse og ømhet i armen der vaksinen er satt og hodepine. Det er også meldt om feber, kvalme/oppkast, diaré og magesmerter.

Omkring halvparten av de alvorlige bivirkningsmeldingene gjelder personer som ble lagt inn til observasjon på grunn av for eksempel besvimelse, kramper eller allergiske reaksjoner.

Resten gjelder mistenkte bivirkninger som regnes som medisinsk viktige eller personer som har fått langvarige symptomer. Deriblant er det 16 meldinger om tilfeller av postviralt tretthetssyndrom, kronisk utmattelsessyndrom (CFS), myalgisk encefalomyelitt (ME) eller postural ortostatisk tachykardi syndrom (POTS).

– Fordelene større enn ulempene
I første halvår i 2016 er det registrert syv alvorlige bivirkningsmeldinger. Blant de uventede meldingene er det meldt etr tilfelle med hypoaldosteronisme (binyrebarksvikt) og ett tilfelle med prematur ovarialsvikt.

– Innrapporterte bivirkninger er så langt som forventet, og fordelene ved å gi vaksinen vurderes som langt større enn de mulige ulempene. Det er ikke grunnlag for å endre på gjeldende anbefalinger om bruk av HPV-vaksinen, skriver SLV i sin rapport.
Per i dag finnes det to HPV-vaksiner på markedet i Norge: Gardasil og Cervarix. Jenter på 7. klassetrinn får tilbud om Gardasil som en del av barnevaksinasjonsprogrammet. I november 2016 startet et nytt, midlertidig vaksinasjonsprogram for kvinner født 1991 eller senere. Disse kvinnene får tilbud om Cervarix.

Powered by Labrador CMS