PRODUKTIVITET: Innen psykisk helsevern og rusbehandling må det gjøres et betydelig utviklingsarbeid før man når samme kvalitet på målene som tilfellet er for somatikken, ifølge en ny rapport som har sett på produktiviteten i spesialisthelsetjenesten. Illustrasjon: Colourbox Foto:

Mangler data for produktivitet i psykiatri og rusfeltet

I somatikken finnes nok data for å analysere produktiviteten, mens det samme ikke er tilfelle for psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I januar i fjor ga Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) Frischsenteret i oppdrag å utarbeide et notat med analyser av utvikling i produktivitet i somatisk sektor i spesialisthelsetjenesten i perioden 1999-2014, samt grunnlaget for analyser av produktivitet innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB).

Nå foreligger rapporten «Produktivitet i spesialisthelsetjenesten», som viser at mens det finnes gode nok data for å kunne gjøre analyser av produktivitet i somatikken, er det dårligere stilt i psykisk helsevern og rusbehandling.

Gjenstår betydelig arbeid
«I dag er det ikke et datagrunnlag som uten videre gjør det mulig å analysere verken variasjoner på tvers, eller utvikling i produktivitet innen psykisk helsevern på en måte som gjør det mulig å skille forskjeller i sammensetning av aktivitet fra forskjeller i produktivitet. Her må det derfor gjøres et betydelig utviklingsarbeid før man når samme kvalitet på målene som tilfellet er for somatikken», konkluderers i rapporten.

Det påpekes likevel at det i hovedsak er tilgjengelig data i Norsk pasientregister som gjør det mulig å forsøke ulike former for justering for pasientsammensetning. Også for kostnader er datatilgjengeligheten tilfredsstillende for å kunne utforske produktivitetsanalyser av rus og psykiatri.

Les hele rapporten her.

Datagrunnlaget for analysene i rapporten er i hovedsak Norsk pasientregister (NPR) i Helsedirektoratet for pasientdata og Statistisk sentralbyrå og Helsedirektoratet/Samdata for personell og kostnadsdata.

Powered by Labrador CMS