VANLIG LIDELSE: Svært mange opplever smerter i korsryggen i løpet av livet. Foto: Colourbox

Paracet hjelper ikke på akutte korsryggsmerter

Paracet virker ikke bedre enn placebomedisin på akutte korsryggsmerter. Det viser en kunnskapsoppsummering.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er heller ikke funnet noen effekt på kroniske korsryggsmerter, men denne evidensen er av lav kvalitet, ifølge Cochrane-oppsummeringen.

Forskerne ønsket å undersøke effekten av paracetamol på uspesifikke korsryggsmerter, altså smerter der man ikke har funnet noen klar tilstand eller sykdom.

Paracet anbefales
Det er svært vanlig å forskrive paracetamol ved slike plager, og det er anbefalt i retningslinjene å gjøre det.

Smerter i nedre del av ryggen er en av de vanligste kontaktårsakene i allmennpraksis, ifølge nhi.no. I løpet av livet vil 60-80 prosent av oss oppleve plagsomme ryggsmerter.

Ikke forskjell i smerte
Tre placebokontrollerte randomiserte kliniske forsøk inngikk i kunnskapsoppsummeringen. To studier omhandlet akutte smerter, én studie kroniske smerter.

Pasientene ble fulgt opp i 12 uker. Den største av studiene, som omfattet 1.653 pasienter, viser at det ikke er noen forskjell i smertenivå mellom paracetamol, 4 gram om dagen, og placebo.

Heller ikke bedre søvn
Paracet fungerte heller ikke bedre enn placebo når det gjaldt livskvalitet eller søvnkvalitet.

Det er heller ikke funnet effekt på kroniske korsryggsmerter, men denne evidensen er av lav kvalitet, så dette kan man ikke si med like stor sikkerhet.

Spør pasientene!
Ugeskriftet.dk har også omtalt resultatene.

Overlege Gitte Handberg, leder for Dansk Smerteforum, sier at dette er nok en studie som understreker viktigheten av å spørre pasientene om de har effekt av paracetamol. Der det ikke er noen virkning, bør man ikke fortsette behandlingen.

– Det er få bivirkninger av paracetamol, men det er ingen grunn til å behandle uten effekt, sier hun til ugeskriftet.dk.

Powered by Labrador CMS