FULL TILGANG: 84 prosent av de spurte pasientene ønsker seg full tilgang til egen elektronisk pasientjournal – ikke bare begrenset tilgang. Foto: Marius Tvinnereim (illustrasjonsfoto)

Norske leger skeptiske til å gi pasienter full journaltilgang

Mens 84 prosent av pasientene ønsker full tilgang til elektronisk journal, er tallet bare 26 prosent blant legene, viser ny spørreundersøkelse.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En spørreundersøkelse utført av konsulentbyrået Accenture konkluderer med at et stort flertall av pasientene ønsker full tilgang til elektroniske pasientjournaler. Samtidig er legene langt mer skeptiske, viser undersøkelsen, som blant annet er gjennomført i Norge.

Full tilgang, mener 84 prosent
Mens 84 prosent av de norske pasientene som har deltatt i undersøkelsen mener pasienter bør ha full tilgang til elektronisk pasientjournal, er tallet bare 26 prosent blant norske leger.

Samtidig mener 61 prosent av de norske legene at pasienter bør få begrenset tilgang til journalen. Til sammenligning mener bare 14 prosent av pasientene det samme. Og mens bare to prosent av pasientene mener at pasienter ikke bør ha tilgang til elektronisk pasientjournal overhodet, er tallet 13 prosent blant legene, viser undersøkelsen.

36 prosent vet ikke hvordan
Bare en fjerdedel av de norske pasientene i undersøkelsen oppgir imidlertid å ha logget seg inn på sin egen journal. Dette er likevel mer enn året før, da 13 prosent oppga det samme.

Blant grunnene for ikke å logge seg inn på pasientjournalen, oppgir den største andelen (41 prosent) at de stoler på at opplysningene om dem er nøyaktige, og at de derfor ikke behøver å gå inn i journalen. Samtidig oppgir 36 prosent at den viktigste grunnen til at de ikke har logget seg inn på den elektroniske pasientjournalen, er at de ikke vet hvordan man gjør det.

I tillegg til Norge inneholder spørreundersøkelsen tall fra USA, Storbritannia, Australia, Saudi Arabia, Brasil og Singapore. Også i de andre landene er legene langt mer skeptiske enn pasientene til å gi full tilgang til elektroniske pasientjournaler. Undersøkelsen har til sammen omfattet mer enn 7800 respondenter, hvorav 800 er norske.

Powered by Labrador CMS