MANDATET: Kjersti Toppe mener mandatet til Bent Høies nye utvalg ikke åpner for å løse problemene ved dagens sykehusorganisering. Foto: Lasse Moe

– Liten vits å fjerne RHF-ene uten å se på finansieringen

Stortingspolitiker Kjersti Toppe (Sp) frykter at Høies alternativer til de regionale helseforetakene ikke vil gi mindre byråkrati, men økt sentralisering.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Alle partier på Stortinget, med unntak av Arbeiderpartiet, ønsker å legge ned de regionale helseforetakene (RHF). Før helgen kunngjorde helseminister Bent Høie (H) at han har satt ned et utvalg som skal vurdere tre ulike modeller som kan erstatte dagens helseregioner.

LES OGSÅ: Disse skal avgjøre RHF-enes skjebne

Kritisk til mandatet
Kjersti Toppe (Sp), medlem av Stortingets helse- og omsorgskomité, er sterkt kritisk til at utvalgets mandat utelater utredning av både finansieringen av sykehusene og den politiske forankringen til beslutninger som tas i sektoren. Hun mener det har lite hensikt å legge ned helseregionene hvis man ikke samtidig gjør noe med disse problemstillingene.

– Helseforetaksmodellen har fått massiv kritikk for den bedriftsøkonomiske styringen, og at det er for lite politisk forankring. Begge de to viktigste punktene i kritikken unnlater Høie å ta opp når han skal utrede ny modell for sykehusstyring, sier Toppe.

Helseforetaksmodellen har fått massiv kritikk for den bedriftsøkonomiske styringen, og at det er for liten politisk styring Kjersti Toppe (Sp), stortingspolitiker

Direktorat eller nasjonalt helseforetak
Én av de tre modellene som skal utredes, er at de lokale helseforetakene skal være større og færre, og at de skal være direkte underlagt Helse- og omsorgsdepartementet. De øvrige to modellene innebærer at de regionale helseforetakene erstattes henholdsvis av et nasjonalt sykehusdirektorat eller av et nasjonalt helseforetak.

Toppe frykter at hvis man beholder den innsatsstyrte finansieringen og bestiller-utfører-modellen – men flytter beslutningene fra regionalt til nasjonalt nivå – vil dette ikke gi redusert byråkrati, men økt sentralisering. En stor del av byråkratiet i dagens sykehussektor følger nettopp av de strenge rapporteringskravene som følger av den innsatsstyrte finansieringen, ifølge senterpartipolitikeren.

– Rapporteringsvelde
– Det byråkratiet får man ikke vekk med de modellene Høie har foreslått – det vil fortsatt være et rapporteringsvelde, men det vil bli enda mer sentralisering av tjenestetilbudet, sier Toppe.

– Gitt at finansieringen er den samme: Er det ulemper ved å fjerne helseregionene?

– Helse-Nord forstår for eksempel det særegne behovet for spesialisthelsetjenester folk har i Nord-Norge, bedre enn et sykehusdirektorat i Oslo. De regionale helseforetakene vil trolig være større forsvarere av å ha tjenestene i nærheten av der folk bor.

Senterpartiet foreslo i vår å avvikle foretaksmodellen, til fordel for en modell med folkevalgt sykehusstyring og rammefinansiering. Forslaget ble nedstemt, og fikk kun støtte fra SV.

LES OGSÅ: – Høie skaper uro i en sektor som trenger stabilitet

Powered by Labrador CMS