– REALISTISK: Kjersti Toppe (Sp) viser til en lignende reform som er gjennomført i Skottland, og mener Senterpartiets foreslåtte sykehusreform er realistisk. Foto: Rune Thorstein

– Beslutningene i sykehussektoren tas av folk som ikke må stilles til ansvar

Senterpartiet vil ha folkevalgt sykehusstyring.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Gjennom et nytt representantforslag ønsker senterpartipolitikerne Kjersti Toppe, Per Olaf Lundteigen og Janne Sjelmo å innføre en desentralisert og folkevalgt sykehusstyring.

I begrunnelsen for forslaget hevdes det blant annet at dagens sykehusstyring ikke gir tillit i befolkningen, og har ført til at «viktige beslutninger blir avgjort av få personer, gjennom uformelle samtaler og i lukkede styreseminarer».

Som eksempler på slike beslutninger, peker Kjersti Toppe på omstridte nedleggelser og lokaliseringssaker de siste årene:

– Disse beslutningene tas av folk som ikke må stilles til ansvar og som ikke kan kastes ved valg, sier hun.

Folkevalgte sykehusstyrer
Partiet foreslår at det skal opprettes 20 sykehusstyrer – tilsvarende dagens 20 helseforetak – i tillegg til et virksomhetsstyre ved hvert sykehus. Flertallet i hvert styre skal være folkevalgte, mens mindretallet blant annet skal omfatte representanter for de ansatte og brukerne.

Senterpartiet ønsker også å endre finansieringssystemet for spesialisthelsetjenesten, slik at denne i hovedsak skjer gjennom rammefinansiering snarere enn stykkprisfinansiering.

Stortinget skal styre sykehuspolitikken gjennom en nasjonal helse- og sykehusplan – etter modell fra nasjonal transportplan – som rulleres hvert fjerde år. Planen skal blant annet «avklare sykehusstruktur, prioritere store investeringer og redegjøre for nasjonale, regionale og lokale funksjoner ved de enkelte sykehus».

Til slutt foreslår partiet å innføre krav om stedlig faglig ledelse ved sykehusene.

Fortsatt statlig eierskap
Foretaksmodellen ble innført ved nyttår 2002, og var ment å løse problemet med store økninger i sykehussektorens utgifter på 1990-tallet, kombinert med lange ventelister og vanskeligheter med å samarbeide på tvers av sykehus.

– Kan dere beskyldes for å ville spole tiden tilbake til 2001?

– Nei. Forskjellen er at vi nå går inn for statlig eierskap, og vil ha en sterk statlig styring gjennom en detaljert helse- og sykehusplan som vedtas av Stortinget.

– Hvordan svarer deres forslag på problemene foretaksreformen skulle løse?

– Når det gjelder samarbeid mellom sykehus, mener vi at Fritt sykehusvalg fint kan eksistere i denne modellen. Når det gjelder finansieringen, kritiseres rammefinansiering for å føre til at sykehusene ikke gidder å behandle like mange pasienter. Men innsatsstyrt finansiering har også mange problemer – mer byråkrati og rapportering, og at sykehusene prioriterer behandlinger som lønner seg økonomisk. Vi mener at det er mulig sikre effektivitet og kvalitet gjennom kravene i helse- og sykehusplanen.

Flere sykehusreformer varslet
Representantforslaget ble levert Stortinget bare få dager før Arbeiderpartiets landsmøte gikk inn for å bevare foretaksmodellen og splitte Helse Sør-Øst. I tillegg har Kristin Ørmen Johnsen (H) varslet at regjeringen vil foreslå en ny modell for sykehusorganisering – i tråd med Høyres valgløfte om å fjerne de regionale helseforetakene.

– Høyre og Fremskrittspartiet vil sannsynligvis videreføre dagens markedsbaserte modell, med konkurranseinnslag og innsatsstyrt finansiering. Vi mener at Venstre og KrF må være helt enige med vårt forslag. Hvis de likevel slutter opp om høyresidens modell, så får det være deres sak, men da får vi alle fall synliggjort det, sier Toppe.

– Kommer dere til å få gjennomslag for dette forslaget?

– Det gjør vi kanskje ikke, men når vi kritiserer dagens system blir vi mange ganger møtt med spørsmål om hva som er alternativet. Dette er i hvert fall et realistisk forslag.

Powered by Labrador CMS