NMD vant ikke frem i retten

Norsk Medisinaldepot har hatt innsigelser mot anbudsrunden, der Alliance ble tildelt en milliardavtale. Tingretten ga ikke NMD medhold.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Nylig signerte sykehusapotekene en avtale med Alliance Healthcare, verd over 4,5 milliarder kroner årlig, om leveranser av legemidler og handelsvarer til alle offentlige sykehus og sykehusapotek samt to private sykehus. 
Avtalen går over fire år og gjelder fra 1. januar neste år.
Må nedbemanne
Dette rammer Norsk Medisinaldepot (NMD) hardt, som har vært alene om leveransene i mange år. NMD har hatt innsigelser både til hvordan anbudsprosessen har vært gjennomført og til Alliance Healthcare sin oppfyllelse av kvalifikasjonskriteriene.
For å forhindre at avtalen ble signert før NMD hadde fått prøvd tildelingsbeslutningen, krevde de en midlertid forføyning i retten.
– Saken var oppe i Tingretten for to uker siden. Vi fikk ikke medhold i retten, og tar det til etterretning. Vi forholder oss til at partene har signert avtalen og at Alliance Healthcare har forpliktet seg til å være fullt ut operative 1. januar, sier adm. direktør Asgeir Moripen i NMD til Dagens Medisin.
– Vil dere anke?
– Det har vi ikke besluttet ennå, men vi er kjent med at kontrakten nå er signert.
Vesentlige prisforskjeller
Moripen vedgår at det var store prisforskjeller mellom NMD sitt anbud og anbudet fra Alliance, men mener tilbudet som ble gitt fra NMD var et godt tilbud til sykehusene.
– Det var vesentlige forskjeller i pris, så det er kvalitet og sikkerhet vi stiller spørsmål ved. Som eksisterende leverandør vet vi hva helseforetakene krever og hvilke kostnader dette innebærer for leverandøren.
Kvalitet og sikkerhet
NMD sine viktigste innsigelser går på kvalitet og sikkerhet. Moripen mener det er stor risiko for at noe kan gå galt, og at det er for kort tid til ny aktør skal inn og være fullt ut operativ og leveringsdyktig.
– Vi mener risikoen er stor for at ikke alt går som det skal og at Sykehusapotekene har tatt for lett på at dette skal være på plass innen 1. januar 2015. Vi vet hva denne avtalen krever, og vet at det er svært krevende. Vi vet for eksempel at vi i vårt sortiment har om lag 2500 produkter som kun kjøpes av sykehus og sykehusapotek, sier Moripen og legger til:
– Når Sykehusapotekene har valgt én aktør, må én bygge opp og én bygge ned. Det er ineffektivt i forhold til fremtidige anbud og pristilbud, det blir heller ingen løpende benchmarking på hvordan ulike aktører leverer. Ogdet innebærer en vesentlig risiko for manglende legemiddelberedskap.
Sitter i glasshus
NMD har selv vært alene som aktør i et par tiår.
– Dere sitter jo glasshus når dere nå går ut og kritiserer valget av én grossist?
– Ja, det er riktig. Men vi har bygd opp strukturer og systemer opp gjennom årene helt fra NMD var en monopolist som grossist, og vet at det er en svært krevende leveranse. Vi trodde faktisk i forrige anbudsrunde at anbudet ville bli delt. Det urovekkende med å velge bare én grossist er legemiddelberedskapen. For leveranser til de vanlige apotekene opptrer dagens grossister i langt større grad som «back up-for hverandre». Hvis en av de tre apotekkjedene har leveranseproblemer, kan apotekene kjøpe fra andre grossister. Men på sykehussiden er det ingen tilsvarende løsning. Spesielle sykehusprodukter lagres ikke i store volumer hos alle grossister.
– Hvor mange mener NMD burde ha delt på leveransene?
– I forhold til pris og kvalitet, er det formålstjenlig at flere aktører inne, svarer NMD-direktøren.
Moripen mener det er spesielt at leverandørbytte for helseforetakene skjer samtidig med at fullsortimentskravet oppheves og at dagens beredskapsavtale Helsedirektoratet har med NMD er varslet sagt opp fra samme dato.
Er ikke engstelig
Sykehusapotekene HF er ikke engstelig for sikkerheten og kvaliteten ved valg av ny legemiddelgrossist.
– Jeg føler meg helt trygg på at Alliance vil klare dette på en glimrende måte. Dette er et grossistanbud som omhandler lager, transport og distribusjon. Produktene er de samme, sier adm. direktør Tore Prestagård i Sykehusapotekene til Dagens Medisin.
– NMD mener det er kort tid å forberede seg for ny grossist?
– Det er jo trekvart år, og det er tilstrekkelig tid. Vi er ikke engstelige for dette, og Alliance har detaljerte planer for alt til å kunne håndtere dette fra 1. januar neste år. Ett av kriteriene var også at de skulle være fullt operative fra den tid, og det har vi fullt tillit til at de er.
– Kan du si noe om de endringene som NMD mener ble gjort underveis i anbudsprosessen?
– Vi har registrert at NMD påpeker det, men rettsapparatet mener noe annet, og den midlertidige forføyningen ble ikke tatt til følge. Vi forholder oss derfor til den kjennelsen. For øvrig har jeg full forståelse for at NMD synes dette er en krevende tid, svarer Prestegård.
Han understreker at anbudsrunden åpnet for at aktørene kunne velge å gi anbud på bare sykehusleveranser eller bare publikumsleveranser.
– Vi fant at det var mest økonomisk fordelaktig å velge én leverandør på begge leveransene. Kriteriene gikk på både kvalitet og økonomi, fremholder Prestegård.

Powered by Labrador CMS