Psykisk plaget av innbilt livsfare

Følelsen av å være i livsfare, uten reelt sett å ha vært i en livstruende situasjon, kan likevel påvirke den psykiske helsen i lang tid etterpå.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det viser en ny doktorgrad fra Karolinska Institutet (KI) i Stockholm. Det er kjent kunnskap at det å ha overlevd ulykker eller katastrofer kan føre til psykiske lidelser.
Strever lenge mentalt
Nå viser den nye avdelingen at selv de som ikke har vært direkte utsatt, men likevel har opplevd situasjonen som livstruende, også strever mentalt i lang tid etterpå.
Undersøkelsen er gjennomført blant cirka 1500 svensker eldre enn 15 år som befant seg i katastrofeområder under tsunamien i 2004.
Mest overraskende
På spørreskjemaet, som ble sendt ut 14 måneder etterpå, svarte syv av ti at de hadde innhentet seg. Men 30 prosent opplevde nedsatt psykisk helse, som for eksempel posttraumatiske reaksjoner, nedstemthet eller søvnproblemer.
 
Ifølge forskeren bak studien, var det mest overraskende og uventet at 20 prosent av dem som hadde psykiske plager, ikke selv hadde vært skadet eller utsatt for flodbølgen og heller ikke hadde mistet noen pårørende. Men likevel hadde de opplevd situasjonen som livstruende, heter det i pressemeldingen fra KI.
Etterlater spor hos de rammede
– Det virker som om selve opplevelsen av livsfare etterlater spor hos dem som rammes, uttaler forskeren, Lars Wahlström ved Enheten for kris- og katastrofepsykologi ved Centrum för allmennmedicin.(ln)

Powered by Labrador CMS