Risikabelt ID-system

Tildelingen av fødselsnummer til nyfødte går for sent, mener norske overleger. Ulike systemer og forvirring om ulike pasientjournaler kan bidra til at kritiske beslutninger tas på mangelfullt grunnlag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Et nyfødt barn får tildelt fødselsnummer først noen uker etter at det er født. I mellomtiden er det varierende rutiner for hvordan barnet registreres på sykehuset. Dette kan gjøre jobben med å identifisere barnet og finne frem alle journaldata vanskeligere.
Spesielt utsatt er barn som etter fødselen trenger behandling og ytterligere sykehusopphold, ofte ved flere sykehus.
- Nå vi skal behandle en pasient, må vi vite at vi har all tilgjengelig informasjon. Som regel har vi det, men til stadighet oppstår det situasjoner hvor vi er usikre på om vi har fått frem alle data som er registrert på den enkelte pasient, fordi barnet kan være registrert på flere hjelpenumre eller navn. Dersom legen slår inn fødselsnummeret, er det lett å glemme at det kan ligge journaler på eldre hjelpenumre, fremholder overlege Petter S. Hagemo ved Barnehjerteseksjonen på Rikshospitalet.
Utfordrende identifisering
I en kronikk i denne utgaven av Dagens Medisin retter Hagemo og Per G. Bjørnstad, forhenværende overlege ved Rikshospitalet, kritikk mot dagens system med tildeling av fødselsnummer. De påpeker problemer i forbindelse med identifisering av nyfødte.
Hagemo viser til ett av flere eksempler fra Rikshospitalet hvor legene kunne ha risikert å ha oversett viktig journaldata fordi informasjon om pasienten ligger under flere ulike navn og nummer. Barnet var registrert både som sønn av sin mor, altså under morens navn, og som seg selv. I tillegg var gutten lagt inn med etternavn som var feilskrevet, og morens fullstendige navn var ikke registrert.
Ingen klare svar
Feilskriving av navn ble også oversendt fra St. Olavs hospital, hvor gutten hadde to andre hjelpenumre. Etter hvert fikk barnet fødselsnummer fra Folkeregisteret.
Problemstillingen har vært tatt opp tjenestevei med sykehuset for tre år siden. Legene fikk uklare svar fra instanser som jobber med saken, og de purret igjen på saken overfor relevante aktører. Ifølge Hagemo har det vært vanskelig å få klare svar.
Får det til i Danmark
Danmark har i en ti års tid hatt et system som sikrer at det nyfødte barnet får tildelt fødselsnummer omtrent umiddelbart etter fødselen. Fødeinstansen melder elektronisk til et sentralt register, som genererer et fødselsnummer samme dag.
Underdirektør Harald Hammer i Skattedirektoratet opplyser at det er jobbet i mange år med elektronisk melding av fødsler. - Så langt har vi ikke lyktes, men vi har håp om at det i løpet av høsten skal gjennomføres et pilotprosjekt for elektroniske fødselsmeldinger.
På steinaldernivå
Hammer vedgår at meldesystemet befinner seg nær steinaldernivå og at det manuelle systemet har svakheter ved at det tar innpå tre uker før fødselsnummer er tildelt.  Han sier det har vært utfordringer i forhold til kommunikasjon med helseinstitusjonene og at prosessen burde ha gått raskere.
- Vår rutine for kontroll gjør at selv med nytt system vil fødselsnummer først foreligge dagen etter at det er meldt sentralt til registeret. Målet vårt er å få en sivil fødselsmelding, som genereres fra sykehusjournalen slik at man også unngår feilregistrering med hensyn til fødselsdato og kjønn.  Det har for eksempel vært et problem at sykehusjournalene ofte ikke er oppdatert i forhold til at pasienter flytter eller endrer navn.
Ønsker elektronisk melding
Seniorrådgiver og dr.philos. Tor Ottersen i Avdeling for IT-strategi i Helsedirektoratet sier at direktoratets ønske er at både sivil fødselsmelding og dødsmelding skal gå elektronisk til Folkeregisteret - og at dette bør være mulig å få relativt raskt på plass. I tillegg er det ønskelig at retur av fødselsnummer fra folkeregisteret skjer raskt, gjerne innen noen minutter.
Stort sett håndteres bruk av hjelpenummer bra innen samme behandlingsforløp, men det kan oppstå problemer særlig ved premature barn og syke nyfødte som reinnlegges og er i kontakt med flere avdelinger på samme sykehus eller på ulike sykehus.
- Ett og samme sykehus kan også ha forskjellige hjelpenumre på en og samme pasient, kommenterer Ottersen.
En nødløsning
Han sier det vil kreve store omlegginger med et nytt system i Folkeregisteret. - Inntil dette er på plass, vil det hjelpe med et sentralt register for hjelpenummer. Men det er en midlertidig nødløsning, kommenterer Ottersen.
- Er det nødvendig med for eksempel ett felles elektronisk system for pasientjournaler ved sykehusene for at tildeling av fødselsnummer skal kunne skje elektronisk og raskt?
- Nei, etter min oppfatning er dette ikke en forutsetning. Alle sykehus har et fødesystem og disse kan generere en elektronisk melding som kan sendes Folkeregisteret. Vi har tilsvarende utfordringer når det gjelder melding av dødsfall, hvor det kan gå uker og måneder til et dødsfall blir registrert i Folkeregisteret, understreker Ottersen.
På vent i departementet
For noen år siden nedsatte Finansdepartementet og Fornyings- og administrasjonsdepartementet en gruppe som blant annet skulle se på utveksling avgrunndata på personinformasjonsområdet og eventuelle behov for endringer i Folkeregisterets rutiner. Ottersen var medlem av gruppen, som overleverte rapporten for to år siden.
Rapporten har vært på høring og ligger til oppfølging i de to departementene, ifølge konstituert avdelingsdirektør Unni Raadim i Finansdepartementet.

Registrering av fødselsnummer

- Alle nyfødte får etter fødselen tildelt et hjelpenummer/ nødnummer fra sykehuset.
- Systemet for slike hjelpenumre varierer fra sykehus til sykehus.
- Hvis barnet overflyttes til annet sykehus, vil det vanligvis få et nytt hjelpenummer.
- Folkeregisteret, som er underlagt Skattedirektoratet, tildeler fødselsnummer.
- Det tar opptil 20 dager fra en fødsel meldes til tildeling av fødselsnummer.
- Blant annet fødsels- og dødsmelding oversendes i dag ved vanlig post, ikke elektronisk.

Dagens Medisin 10/09

Powered by Labrador CMS