Vil vite mer om metadon til gravide rusavhengige

Det trengs mer forskning på hvorvidt gravide rusmiddelavhengige skal få metadon eller annen behandling med medikamenter. Fagfolk er uenige om hva som er best for mor og barn.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Kunnskapssenteret har på oppdrag fra Helsedirektoratet forsøkt å se på virkningene av medikamentell behandling av gravide som er rusavhengige.

Hundre barn
Ifølge tall som Dagens Medisin (DM) fikk fra Helsedirektoratet i fjor, er det omtrent 1300 kvinner i legemiddelassistert behandling i Norge, og de fleste er i fruktbar alder.

De siste åtte årene er det født nærmere hundre barn av kvinner på metadon/buprenorfin i Norge, og antallet svangerskapsavbrudd er ukjent.

Mest utbredt
Ifølge Kunnskapssenteret har forskerne sett på effekt av medikamentell behandling gjennom svangerskapet og sammenlignet med annen eller ingen behandling.

Behandling med metadon eller buprenorfin er den mest utbredte behandlingen internasjonalt for gravide som er rusavhengige, hovedsakelig av heroin.

I Norge får noen gravide rusmiddelavhengige tilbud om metadon gjennom legemiddelassistert rehabilitering (LAR).

Prevensjonstvang?
Assisterende overjordmor Liv Trønnes, som leder Ullevål-teamet, sa til Dagens Medisin i fjor at prevensjon burde være et kriterium for å få metadon.

– Ved å fortsette å gi metadon og Subutex i graviditeten, produserer vi unger med abstinens, sa Trønnes.

Abstinenser hos spedbarn
Start, alvorlighetsgrad og varighet av spedbarnas abstinenser, såkalt Neonatal abstinence syndrome (NAS) som følge av mors metadon og -subutexbehandling, varierer, men kan vare i ukesvis.
De behandles med overvåking, skjerming og opiatnedtrapping.

Babyer må skjermes for lys
Ofte må disse barna skjermes for lys. De reagerer med smerte på svak berøring og er svært urolige.

I 2006 ble det innlagt 12 barn med abstinenser på Ullevål. Av dem hadde 11 abstinenser som følge av mors metadon- og Subutex-inntak, ifølge Trønnes.
Mindre fødselsvekt
NAS opptrer hos 60-100 prosent av barn som har fått metadon eller heroin i svangerskapet
– Faren ved å gi metadon eller annen medikamentell behandling til gravide, er at barnet kan få abstinenssymptomer etter fødselen, og at barnets fødselsvekt er mindre enn gjennomsnittet for nyfødte. Mulige langtidsvirkninger kan være utviklings- og adferdsproblemer, forklarer forsker Rigmor Berg ved Kunnskapssenteret.

Fagmiljøet uenige
Hun understreker at mulige fordeler ved LAR er at gravide på et tidlig stadium i svangerskapet kan stabiliseres og samarbeide om sin egen og barnets velferd.

Det er uenighet blant fagfolk om hvilke behandlingsalternativer som er det beste for mor og barn.

Trenger flere studier
– Vi ikke kan trekke sikre konklusjoner om effekten av medikamentell behandling for gravide rusavhengige.
– Behovet for flere studier av høy kvalitet er derfor stort, fastslår Rigmor Berg, ifølge Kunnskapssenteret.

Powered by Labrador CMS