Vil gi D-vitaminer til danskene
Den danske legen Lars Hyldstrup mener det bør gis D-vitamintilskudd til en stor del av befolkningen. – Nordmenn er flinke til å ta tran og har høyere nivå av D-vitamin enn dansker, så dette vil neppe være aktuelt i Norge, sier seniorforsker Helle Margrete Meltzer ved Folkehelseinstituttet.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Mari Rian Hanger
Den danske D-vitaminforskeren Lars Hyldstrup sier til danske Dagens Medicin at det bør gis et generelt tilskudd av D-vitamin til en stor del av befolkningen. Dette tilskuddet bør tas som én tablett med 100.000 enheter D-vitamin tre–fire ganger i året for å sikre mot D-vitaminmangel.
Han viser til en amerikansk studie, nylig publisert i Archives of Internal Medicine som viser at D-vitaminmangel øker dødeligheten.
Hyldstrup sier at D-vitaminmangel øker risikoen for en rekke utbredte kreftformer, hjerte- og karsykdommer, infeksjoner og visse nevrologiske sykdommer.
Ikke i Norge
Ifølge Hyldstrup, som er overlege ved endokrinologisk klinikk på Hvidovre Hospital, lider de fleste dansker av D-vitaminmangel de fleste av årets måneder.
Seniorforsker Helle Margrete Meltzer ved Folkehelseinstituttet sier nordmenn ligger bedre an enn dansker når det gjelder D-vitaminnivå.
– Faktisk viser det seg at vi har et bedre nivå enn søreuropeere, ifølge en rapport fra Nasjonalt råd for ernæring. Dette er blant annet fordi vi er så flinke til å ta tran, sier Meltzer.
Hun mener derfor at det neppe er aktuelt for nordmenn generelt å innta et depottilskudd slik Hyldstrup anbefaler for dansker.
Tran – ikke omega 3
Hun påpeker at vi imidlertid er avhengig av å spise fet fisk to ganger i uken eller ta tran eller et annet D-vitamintilskudd daglig, særlig i vinterhalvåret. – D-vitaminbehovet dekkes ikke av et vanlig kosthold i Norge, nesten uansett hvor sunt man spiser, sier Meltzer.
Hun understreker at omega 3-tilskudd ikke nødvendigvis inneholder vitamin D.
– Jeg er bekymret for bruken av omega 3, jeg tror ikke alle vet at det ikke nødvendigvis inneholder vitamin D. Tran er det sikreste. Det er viktig å sjekke nøye det tilskuddet man tar, og se om det inneholder det anbefalte daginntaket for vitamin D, sier hun.
Innvandrerkvinner
I Norge er det anbefalte tilskuddet på 7,5 mikrogram daglig. Dette kan bli hevet når Norge skal være med på å lage nye retningslinjer i 2009, ifølge Meltzer.
Hun påpeker også at man i Norge er bekymret for innvandrerkvinners og tenåringers inntak av vitamin D.
– Vi er også bekymret for eldre som er lite ute i dagslys, og som ikke tar D-vitaminholdige kosttilskudd. I tillegg anbefaler Norge, som eneste land i verden, at spedbarn får tran fra de er en måned gamle. Under graviditet er det også ekstra viktig at man får nok vitamin D, sier hun.
Lite D-vitamin- økt dødelighet
Den amerikanske studien som viste at D-vitaminmangel øker dødeligheten, ble utført på 13.331 enkeltindivider i en normalbefolkning. Målet var å undersøke om D-vitaminmangel har betydning for dødeligheten generelt i befolkningen.
Man målte D-vitaminnivået hos gruppen. Etter nesten ni år med oppfølging, var det til sammen 1806 dødsfall i gruppen. 777 av dødsfallene var på grunn av hjerte- og karsykdom.
Det viste seg at den gruppen som hadde lavest D-vitaminnivå, hadde en 26 prosent høyere risiko for å dø i løpet av ni år, i forhold til den gruppen som hadde høyest D-vitaminnivå.
Gruppen med lavest nivå hadde et 25-hydroxyvitamin D-nivå på under 17,8 ng/ml. I Norge ligger våre gjennomsnittlige verdier rundt 70 ng/ml.