Usikkert for Midia-prosjektet

Folkehelseinstituttet innførte testing av diabetes på babyer uten å få  godkjenning av SHdir. Den omfattende undersøkelsen Midia har til nå testet flere enn 40.000. Likevel vet man ikke om prosjektet skal stoppes.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Allerede i mai ba allmenn- og helsestasjonslege Karin Frydenberg - i en artikkel i Utposten - Rådet for legeetikk om å vurdere hvorvidt gentestingen av babyer for diabetes er i strid med bioteknologiloven.
Da Dagens Medisin tok opp saken for flere måneder siden, svarte Sosial- og helsedirektoratet (SHdir) at de var feil adressat for Frydenbergs bekymring, og viste tilbake til Folkehelseinstituttet og Bioteknologinemnda.
Må søke godkjenning
Nå har imidlertid SHdir. vurdert prosjektet grundig, og kommet til at dette er en type undersøkelse som faller inn under bioteknologiloven. Seniorrådgiver Anne Forus i SHdir mener Midia derfor må søke om godkjenning fra dem.
- Bioteknologiloven er ikke laget for forskning, og det har vært uklarheter om hvilke forskningsprosjekter den gjelder for. Blant annet er det ikke opplagt hvilke typer undersøkelser av arvestoff som skal defineres som en gentest, sier Forus.
Ulne svar
Karin Frydenberg kritiserte Folkehelseinstituttet og Midia blant annet for for dårlig informasjon. Dette er SHdir. enig i, og i et brev til Folkehelseinstituttet presiserer direktoratet at det gis for lite informasjon om hva det vil si å ha diabetes type 1.
Bakgrunnen for Frydenbergs engasjement var møtet med en familie som hadde latt sitt barn gentestet på diabetes - uten at de på noen måte var forberedt eller følte seg ivaretatt etter positivt svar. Hun er glad for at SHdir nå er på banen, men mener fremdeles svarene fra direktoratet er noe «ulne».
- Jeg synes ikke det kommer frem om dette får noen konsekvenser for Midia eller ikke, sier Frydenberg.
Mor og barn-undersøkelsen
Folkehelseinstituttet startet Mor og Barn-undersøkelsen i 1999.
- Pr. januar 2007 er 80.000 gravide inkludert i denne prospektive kohortundersøkelsen, som alle gravide blir spurt om å delta i når de kommer til ultralydundersøkelsen ved 17/18. svangerskapsuke.
- 41 prosent har sagt ja til å delta. Flere delprosjekter har blitt startet, blant andre Midia, som ble startet i 2006.

Midia

Miljøårsaker til utvikling av type 1-diabetes (Midia) er en undersøkelse om miljøårsaker til utvikling av diabetes type-1.
- Foreldrene blir i 35. svangerskapsuke invitert til å la sitt barn genteste på risiko for utvikling av type 1-diabetes. De får tilsendt skriftlig informasjon, og de må skrive under på en samtykkeerklæring og sende den inn hvis de vil la sitt ufødte barn være med.
-  2,2 prosent av norske barn har «risikogenene» som gir dem syv prosent risiko for å utvikle type 1-diabetes før de er 15 år - og 20 prosents livstidsrisiko.
-  Hvis diabetesgenene påvises, får de vite det når barnet er tre måneder gammel og barnet følges opp til det er 15 år.
-  Flere enn 42.000 babyer har hittil blitt gentestet. Målet er å teste 100.000 babyer for diabetes-risikogenene. Blant dem som er testet, har det blitt funnet 772 barn med diabetes-risikogenene. Syv barn har fått diabetes.
-  Barna rekrutteres ved 619 helsestasjoner over hele landet. 43 prosent av deltakerne i Midia deltar også i den norske Mor og barn-undersøkelsen.

Dagens Medisin 15/07

Powered by Labrador CMS