SKUFFET: Klaus Mohn, rektor ved UiS, er skuffet over at han ikke får tilby legeutdanning, skriver Khrono.
SKUFFET: Klaus Mohn, rektor ved UiS, er skuffet over at han ikke får tilby legeutdanning, skriver Khrono.

UiS gir opp å få utdanne leger

Rektor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger forteller til Khrono at de har lagt saken død.

Publisert Sist oppdatert

— Nå sist er det Kunnskapsdepartementet og Ola Borten Moe som har bestemt at vi ikke får utdanne leger i Stavanger. Nå har vi fått nei fra to regjeringer og sist høst fra Stortinget, så denne saken har vi lagt død. Vi vil ikke bruke mer ressurser på dette inntil videre, sier Mohn til Khrono onsdag.

Bakgrunnen er at Universitetet i Stavanger over flere år har kjempet om å få utdanne leger ved, noe Dagens Medisin tidligere har omtalt.

Samtidig har gradsforskriften, som bestemmer hvem som får utdanne hvilke yrker, blitt lettet på for psykologer og jurister.

Les hele saken hos Khrono.

Anbefaler å satse på økt produktivitet

Ifølge VG vil en av hovedkonklusjonene i rapporten til Helsepersonellkommisjonen, være at det ikke trenger å bli mange flere ansatte innen helse- og omsorgssektoren i årene som kommer. I stedet bør det satses mer på økt produktivitet og effektivitet.

Kommisjonen har sett på hvor stort behovet for helsepersonell blir fram mot 2040 og hvordan Norge kan sørge for en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste.

Torsdag legger de fram sine anbefalinger til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Dagens Medisin har tidligere omtalt at kommisjonsleder Gunnar Bovim ikke er redd for å hisse på seg noen i arbeidet med å finne løsninger på hvordan vi skal ha nok bemanning i helse- og omsorgssektoren frem mot 2040.

– Foreslår ikke økt rekruttering

Presset på helsearbeiderne har blitt større de siste årene, og det er store utfordringer med å skaffe nok personell, slår rapporten fast, ifølge VG.

Løsningen ligger likevel ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. I stedet mener den at produktiviteten og effektiviteten til dagens ansatte bør økes, skriver avisen.

Oppgavedeling

En viktig brikke blir mer oppgavedeling og at kompetanse brukes mer effektivt. Det kan bety at helsefagarbeidere og andre med lavere utdanning overtar mange av oppgavene sykepleierne gjør i dag.

Videre må helsetjenesten være forberedt på at det ikke alltid vil være tilgang på folk med riktig utdanning og kompetanse. Det må man kunne håndtere.

I tillegg vil kommisjonen frigjøre helsepersonell ved å kutte ned på overbehandling.

Powered by Labrador CMS