Tiltak mot svinn på B-preparater

I Nord-Trøndelag har B-preparater blitt regnskapsført i over ti år. Resultatet er mindre svinn.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


B-preparater på avveie, mangel på kontroll – og helsepersonell som forsyner seg av lagrene – er historie i Nord-Trøndelag.
Regnskapsfører B-preparater
– Vi har hatt regnskapsføring av B-preparater på samme måte som A-preparater siden midten av 1990-tallet. Dette sier Marja Kos, tilsynskoordinator for Nord-Trøndelag og sykehusfarmasøyt ved sykehusapoteket i Levanger, til Farmatid.
Hvert kvartal sender sykehus og kommunale institusjoner i regionen inn legemiddelregnskapene på både A- og B-preparater til sykehusapotekene.
Finner få uregelmessigheter
– Vi liker å tro at det er regnskapsføringen og kontrollen som er årsaken til det, fortsetter Kos, og forteller at de begynte med disse sikkerhetsrutinene i Nord-Trøndelag på grunn av erfaringer med misbruk.
– Et rusmiddelmisbruk starter ofte med B-preparater, og dette er lettere å oppdage når en fører regnskap, sier Kos.
Resten av landet skal bli med
Meningen er at resten av landet skal bevege seg i samme retning, om enn ikke så langt som til regnskapsføring.
I den nye forskriften om legemiddelhåndtering som kom i mai i år, heter det at «virksomhetsleder skal sørge for at det innhentes oversikter over innkjøpte legemidler i gruppe B, og dette sammenholdes med den faktiske bruk på avdelings- eller enhetsnivå. (...) Ved mistanke om uregelmessigheter anbefales regnskapsføring som for A-preparater for en tidsperiode».
Mindre svinn
Annlaug Mo Norheim, leder i arbeidsutvalget faggruppen for farmasøytisk tilsyn i Norske Sykehusfarmasøyters Forening sier dette kan ta tid.
Hun er likevel overbevist om at når alle har klart å tilpasse egne rutiner til kravene i forskriften, vil det bli mindre svinn.
Arbeidsmiljø
Men svinn i B-preparatbeholdningen handler ikke bare om kontroll. Annlaug Mo Norheim sier dette også i betydelig grad handler om arbeidsmiljø.
– Før fikk du, på en del sykehus og andre steder med tilgjengelige medikamenter, lov til å ta en pille fra lageret hvis livet var vanskelig. Problemet ble løst via arbeidsplassen i stedet for at den som hadde det vanskelig, ble oppfordret til å søke hjelp. Med denne legitimeringen kunne dette lett balle på seg og folk tok stadig mer, forteller hun, og sier at denne kulturen har det mindre av nå.
Ikke så gjennomsiktig
Et annet problem er også den manglende gjennomsiktigheten i helsesektoren, ifølge Farmatid.

Powered by Labrador CMS