– En viktig seier

Legepresident Marit Hermansen sier seieren i Arbeidsretten er viktig for hele fagbevegelsen.

Publisert

Mandag ettermiddag ble det klart at Legeforeningen og Akademikerne helse vant frem mot Spekter i Arbeidsretten. Seieren var hårfin; flertallet på fire dommere ga legene medhold, mens tre av dommerne mente Spekter burde frikjennes.

– Det var en viktig seier for oss, Akademikerne og fagbevegelsen. Dette viser at Rikslønnsnemnda ikke kan videreføre så vide unntak fra arbeidsmiljøloven mot vår vilje

– Var utfallet overraskende?

– Nei. Vi har vist at det har vært sannsynligvis for at vi ikke skulle vinne fram, men vi har vært helt overbevist om at dette var den riktige veien. At Arbeidsretten har gitt oss medhold, mener vi er helt riktig.

– Mange er glade i dag
– Hvordan skal dere feire?

– Det er mye glede og entusiasme der ute, sosiale medier flommer over. Dette er veldig viktig for medlemmene våre, mange er glade i dag og skal nok feire dette. Vi har et stort arbeid foran oss og skal blant annet møte spekter i morgen tidlig.

Allerede tirsdag møter Spekter og Legeforeningen for å diskutere dommen og veien videre. I dommen fra Arbeidsretten går det frem at saken nå sendes tilbake til Rikslønnsnemnda for å finne en ny løsning.

– Nå må vi få tid til å lese dommen nøye og se hvordan vi skal forholde oss til dette. Det blir samtaler mellom partene nemnda om videre arbeid.

Selv om legene vant frem med at Rikslønnsnemndas kjennelse var ugyldig, så valgte retten å kjenne hele tariffavtalen ugyldig, noe Akademikerne ikke ønsket.

– Det viktigste er at dette er en seier for vårt syn, sier Hermansen.

Hun regner med at det blir kake på kontoret i morgen.

Powered by Labrador CMS