Mener færre avrevne akilles-sener bør opereres
Norske ortopeder anbefaler operasjon til 73 prosent av pasientene med avrevet akilles-sene, mens prosentandelen er 11 i Finland, 9 i Danmark og 18 i Sverige. Ortoped Ola Wessel-Tingby mener færre bør opereres.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

En nordisk undersøkelse har kartlagt behandling av avrevet akilles-sene (akutt akilles-seneruptur) i Danmark, Sverige, Finland og Norge.
I alt 138 av de 148 ortopediske sykehusavdelingene har svart på spørreskjema som ble sendt ut i fjor.
I Norge anbefaler over syv av ti avdelinger operasjon til alle pasienter under ett, men det anbefales operasjon til 18 prosent i Sverige, 9 prosent i Danmark og 11 prosent i Finland.
Hos yngre og fysisk aktive pasienter anbefales operasjon til hele 92 prosent. I Sverige er andelen på 65 prosent, mens bare 30 prosent av finske ortopeder anbefaler operasjon for denne pasientgruppen.
Resultatene er nylig publisert i Journal of Foot and Ankle Surgery (Barfod et al) og blir lagt frem på Ortopedenes høstmøte denne uken.
Neppe noen fordeler
Ansvarlig for den norske delen er ortoped Ola Wessel-Tingby. - Jeg anbefaler ikke operasjon hvis det ikke er helt nødvendig, sier Wessel-Tingby, som er overlege ved Sykehuset Telemark Notodden.
Dynamisk rehabilitering, som er tidlig og begrenset bevegelighetstrening, er alternativet til operasjon.
Ifølge Wessel-Tingby har studier de siste årene gått i favør av ikke-operativ behandling.
- Mange studier hadde ulik rehabilitering etter operasjon, som gjorde det vanskelig å tolke resultatene og konkludere. Senere tilbakeviste metaanalyser at operasjon er best. Vitenskapen i 2013 gir ikke holdepunkter for at operasjon er bedre. Det er økende evidens for at dynamisk rehabilitering er best. Sannsynligvis er det ingen fordeler ved operasjon, i tillegg til at vi påfører pasientene en risiko for infeksjon, sier Wessel-Tingby til Dagens Medisin.
Ikke svar på hvorfor
- Er operasjon overbehandling - eller feil ressursbruk?
- Vi har ikke studert dette i en norsk populasjon, så jeg vil ikke si at det er direkte feilbehandling eller feil ressursbruk, men jeg mener færre bør opereres. Vi må spørre om vi oppdaterer oss tilstrekkelig i Norge? Har vi data som forsvarer å fortsette med utstrakt bruk av kirurgi?
- Hvorfor opererer de færre pasienter i de andre landene?
- Det gir ikke undersøkelsen vår svar på. Vi kan spekulere i om det skyldes forskjeller i organiseringen av helsevesenet. For eksempel er det 23 ortopediske avdelinger i hele Danmark, med omtrent samme innbyggertall som i Norge. Hos oss er det nesten 50 ortopediske avdelinger, hvorav mange små. Kanskje er det lettere for større enheter å oppdatere seg faglig. Men som sagt, dette blir spekulasjoner, svarer Wessel-Tingby.
Legenes erfaring
En operasjon skjer som regel dagkirurgisk, ifølge Wessel-Tingsby.
- Hva skiller forløpet etter operasjon fra ikke-operasjon?
- Pasientene er omtrent like mobile. Egentlig skal etterbehandlingen være den samme. Men jeg tror nok at legene har vært litt mer liberale med å komme raskt i gang med rehabilitering hos de opererte pasientene. Dette kan forklare at noen studier har vist bedre resultater ved operasjon. Når rehabiliteringen er lik for opererte og ikke-opererte pasienter, er ikke resultatene i favør av operasjon.
Også bruken av dynamisk rehabilitering etter operasjon varierer i Norden. De norske sykehuslegene anbefaler dynamisk rehabilitering for 38 prosent av pasientene, mot halvparten i Sverige og 64 prosent i Finland.
Snaut én av fem leger som opererer akillesseneruptur i Norge, er ferdigutdannet spesialist i ortopedi. I Sverige er andelen på 73 prosent, 41 prosent i Finland, mens Danmark ligger omtrent på nivå med Norge.
Dagens Medisin 18/2013