
– Mangel på akuttkirurgi skaper B-sykehus
– Som lege kan jeg ikke stå for noe jeg mener er galt, da må jeg heller finne noe annet å gjøre, sier anestesilege Rune Heggedal ved Volda sjukehus. Han mener mangel på akuttkirurgi vil skape B-sykehus.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
TRONDHEIM: Legeforeningen og Helse Midt-Norge arrangerte i dag helsepolitisk seminar, der Nasjonal helse- og sykehusplan ble diskutert.
Volda er ett av fem sykehus som kan miste sin akuttkirurgi, ifølge forslaget i Nasjonal helse- og sykehusplan.
– Det beste tilbudet for våre pasienter er å ha både akuttkirurgi og indremedisin. Dette betyr at vi vil få et A-tilbud for de som sogner til større sykehus, og et B-tilbud for de som sogner til mindre sykehus, sier Rune Heggedal, overlege ved Volda sjukehus.
Krevende å sile pasientene
Han mener en forutsetning for å fjerne akuttkirurgien ved et sykehus, er at man greier å gjøre en effektiv prehospital siling.
– De med kirurgiske lidelser må ikke sendes til sykehus uten akuttkirurgi. Feil adresse medfører forsinket diagnose og tap av helse og mulig død. Det er for krevende for de som sitter på AMK-sentralen å ta disse avgjørelsene pr telefon, sier Heggedal.
Vil ramme kvaliteten
Han mener det vil gå ut over kvaliteten ved Volda sjukehus dersom akuttkirurgien forsvinner.
– Man må ha kompetanse til å avklare hva som feiler pasienten. Hvis man ikke har den kompetansen, bør sykehuset kanskje heller legges ned, sier Heggedal.
Rekruttering
Han mener det også vil ramme rekrutteringen.
– Vi lyste nylig ut et vikariat som LIS-lege innen anestesi. Alle de 11 søkerne spurte hva som skjer med akuttkirurgien. Det er utenkelig å bli ved et sykehus uten akuttkirurgi, da blir det en vikarstafett, sier Heggedal.
– Kan ikke stå for det
Han påpeker at en lege har visse krav til sin rolle som lege.
– Man ønsker en interessant arbeidshverdag og utfordringer. Samtidig vil vi at pasientene skal ha et godt, trygt tilbud, som vi som leger kan stå for. Jeg kan ikke stå for dette som jeg mener er galt, da må jeg heller gjøre noe annet eller flytte på meg, sier Heggedal.
Lokale prosesser
Statssekretær Anne Grethe Erlandsen understreket at det skal være lokale prosesser som skal avgjøre om sykehusene ikke lenger skal ha akuttkirurgi.
– Kommunene og andre aktuelle parter skal bli hørt. Det finnes ulike løsninger, og de må finnes lokalt, sier Erlandsen.
Hun understreker også at departementet ikke ønsker å legge ned de små sykehusene.
– Men vi må målrette hvordan vi bruker dem, både når det gjelder elektive og akutte operasjoner, sier Erlandsen.
Må sentraliseres
Brynjulf Ystgaard, overlege ved St. Olavs Hospital, er av den mening at akuttkirurgien må sentraliseres.
– Vi kommer i løpet av noen år til å sentralisere akuttkirurgien, det er jeg sikker på, sier Ystgaard.
Fastlege Bjarne Storset mente imidlertid det vil skape store problemer for fastlegene å velge hvilket sykehus man skal sende pasienten til.
– Å bli sendt til feil sykehus gir dårligere prognoser. Med de store avstandene som er på Sunnmøre, vil dette bli et stort problem, sier Storset.