Ga milliongave til Helse Midt
Nå kan Helse Midt-Norge selv produsere radioaktivt stoff som brukes til undersøkelser ved PET/MR – og CT.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
NTNU og St. Olavs Hospital mottok onsdag en cykolotron i gave fra Trond Mohn, investor og næringslivstopp.
Cyklotronen har en verdi av rundt 40 millioner kroner.
Kan produsere lokalt
Cyklotron er en partikkelakselerator som produserer radioaktive stoffer til bruk i PET MR- og PET CT-undersøkelser.
– Vi er veldig takknemlige for gaven. Å kunne produsere det radioaktive stoffet lokalt gir nye og spennende muligheter for forskningsprosjekter. Dette er forskning som kan gi bedre metoder for diagnostisering av blant annet kreft, sier Gunnar Bovim, rektor ved NTNU.
PET MR kan gi ny kunnskap om sykdomsmekanismer, bedre diagnose, målrettet og skreddersydd behandling og persontilpasset medisin.
– Vi er veldig glade for å kunne gi pasientene PET-undersøkelser her i Trondheim. Dette har økt den samlete kvaliteten på pasientbehandlingen, men et fullverdig PET-senter på et universitetssykehus bør også ha en cyklotron, uttaler Stien Kaasa, viseadministrerende direktør ved St. Olavs Hospital og leder styringsgruppen for cyklotron-prosjektet.
Flys fra Oslo
I dag må det radioaktive stoffet som brukes til undersøkelser og forskning med PET MR og PET CT flys inn fra Oslo.
- Med en cyklotron kan leger og forskere i Trondheim lage de radioaktive isotopene selv, noe som gir billigere bruk av PET MR og PET CT. Dette betyr også at det blir mulig å gjennomføre forskning med radioaktivt stoff som har kort holdbarhet.
- Under en undersøkelse med PET MR og PET CT får pasienten injisert såkalte PET-tracere som består av radioaktive isotoper og molekyler som har en biologisk funksjon. Tracerne hjelper PET MR- eller PET CT-maskinen å finne nøyaktig hvor i kroppen viktige biologiske prosesser skjer.
- Ut fra de bildene man får er det mulig for legen å velge den korrekte behandlingen for den enkelte pasient.