14 prosent fikk pasientskade

Hos rundt 14 prosent av pasienter innlagt ved norske sykehus i 2014 oppsto det skade.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser en ny undersøkelse om pasientskader som Helsedirektoratet la frem tirsdag.

I 2011 fikk 16 prosent av pasientene en skade som medførte behov for tiltak, forlenget sykehusopphold eller alvorlige konsekvenser.

– Ikke fornøyd
To år senere var tallet redusert til 13 prosent, mens tallet i 2014 er 13,9. Den svake økningen er ikke statistisk signifikant, og det kan være en tilfeldig endring, ifølge rapporten fra Helsedirektoratet.

Les også: Fire av ti enheter har økt risiko for pasientskader

– Det er gjort mye godt arbeid for pasientsikkerhet i Norge. Samtidig sier resultatene fra undersøkelsene ved norske sykehus fra 2014 oss at vi fortsatt har mye å hente. Enhver skade på pasienter er en for mye. Jeg er imidlertid ikke i tvil om at vi vil se tydeligere resultater fremover og er positiv i forhold til å nå de nasjonale målene om en reduksjon i andel pasientskader på 25 prosent innen utgangen av 2018. På lang sikt er vi derfor ikke fornøyd før vi ikke har noen forebyggbare skader, sier Anne-Grete Skjellanger, leder for det nasjonale pasientsikkerhetsprogrammet.

Infeksjoner
Lignende undersøkelser fra andre land tyder på at rundt halvparten av skadene kan forebygges.

Urinveisinfeksjoner, legemiddelbruk, nedre luftveisinfeksjoner, postoperative infeksjoner og andre komplikasjoner til kirurgi, er de vanligste skadene ved norske sykehus. Skader i kategorien «nedre luftveisinfeksjon» har økt de siste årene.

Dette er den femte nasjonale journalundersøkelsen i Norge ved bruk av metoden Global Trigger Tool (GTT). Undersøkelsen omfatter 8804 pasientopphold fra 19 helseforetak og fem private sykehus.

Powered by Labrador CMS