Slår alarm om mangel på barnepsykiatere
- Det er en faretruende mangel på lege- og psykologspesialister, skriver ansatte ved BUP Sør-Trøndelag i et varsel til ledelsen. Overlege Erling Mossige er provosert over kravene fra departementet.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Overlege Erling Mossige, som er tillitsvalgt for Den norske legeforening, mener barna ikke får nødvendig legevurdering og legetilsyn - og at pasienter som medisineres, ikke blir fulgt opp godt nok.
- Vi er så få spesialister at vi har store problemer med å dekke opp spesialistfunksjonene og klinisk arbeid. Vi mener at situasjonen er alvorlig, sier overlege Mossige til Dagens Medisin.
Ikke flere psykiatere
Mens antallet stillinger ellers i Barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk (BUP) har økt de siste årene, har det ikke vært tilsvarende økning i antall lege- eller psykologspesialister. Antallet henvisninger og behandlede pasienter har økt dramatisk.
- Dette har medført et langt større press på de spesialistene vi har. Det er i seg selv ikke rekrutterende for å få flere spesialister til BUP. To psykiatere gikk ut i permisjon i 2007 - begrunnet med at arbeidspresset ble for hardt, sier Mossige.
Pasientene får ikke god nok oppfølging. - Ett av områdene det glipper på, er god kontroll av barn som går på medisiner. Mest fortvilende er følelsen av at vi ikke har god nok tid til å følge opp saker der det er viktig med medisinsk kompetanse, for eksempel barn som har store, sammensatte vansker av fysisk og psykisk art, sier Mossige.
Provosert
Mossige er oppgitt over kravene fra departementet. - Det er flott med mål, men vi må ha nok folk for å ha mulighet til å levere, sier han.
Han synes det er provoserende når statsråd Sylvia Brustad sier at ventetiden skal ned til tre måneder. - Jeg lurer på hva hun tenker: Tror hun at vi er noen late drog som bare ved å ta oss sammen, kan redusere ventetiden - da bør hun heller si det rett ut. Eller så er hun ikke i kontakt med vår hverdag i det hele tatt, sier han.
Han påpeker at det blir en ond sirkel: Arbeidsdagen for barne- og ungdomspsykiaterne er så travel at mange under spesialisering kvier seg for ansvaret de får som ferdige spesialister.
Byråkratisk
- Departementet burde ta ansvar for å lage en overordnet plan for hvordan man skal skaffe nok spesialister, og hvordan man kan beholde dem. Det har vært store mangler på dette feltet i mange år, og opptrappingsplanen har ikke nådd sitt mål i forhold til å skaffe nok spesialister, sier Mossige.
Å skrive legeerklæringer til blant annet trygdeetaten, foretas på overtid. - Å henvise til andre hjelpeinstanser som habiliteringstjeneste og barneklinikk, blir drøyd ut i tid. Vi må gjøre det viktigste først; direkte oppfølging av pasientene, sier Mossige.
Han blir også fortvilt over ikke å få fulgt opp alle forskrifter og regler. - Mye er byråkratisk, og det skorter på journalføring og individuell plan når tiden ikke strekker til, sier han.
Ris til egen bak
BUP skal gi tilbud til fem prosent av befolkningen - i alderstrinnene fra 0-18 år. Beregninger ved BUP Sør-Trøndelag tilsier at man da trenger 20 overleger for å kunne ivareta klinisk arbeid, forskning, undervisning, utdanning av nye spesialister og kontakt med førstelinjetjenesten.
I dag er det 11 overleger, og 6,2 av dem er i klinisk arbeid.
- Vi har strukket oss i mange år nå, jobbet overtid og ikke levert overtidslister. Det har kanskje vært ris til egen bak, men vi har prøvd å si fra tidligere også, sier Mossige.
Støtter meldingen
Avdelingssjefen, Odd Sverre Westbye, støtter bekymringsmeldingen. I et brev til St. Olavs Hospital skriver han at klinikken har 30 prosent vekst i nye henvisninger - og for få legespesialister.
Klinikken satser på økt rekruttering, men dette er løsninger av langsiktig karakter ettersom det ennå ikke finnes nok spesialister. Derfor ber Westbye om umiddelbare tiltak.
Divisjonssjef Liv Sjøvold ved St. Olavs Hospital forteller at sykehuset har laget en plan for hva som må gjøres.
- Vi skal blant annet ha jevnlige oppfølgingsmøter mellom ledelsen og de ansatte, slik at de ansatte føler seg ivaretatt når arbeidspresset er så stort. Men noen umiddelbare løsninger for å skaffe flere barne- og ungdomspsykiatere, har vi ikke. Det er ikke nok ferdige spesialister i Norge, sier Sjøvold.
Tilsynsmøte
Fylkeslege Jan Vaage i Sør-Trøndelag har hatt et møte med ledelsen ved St. Olavs Hospital om saken. - Innen midten av november skal vi få en skriftlig redegjørelse fra sykehuset på hvordan de vil løse saken på kort sikt. Situasjonen ved BUP er krevende, og den vil få fokus fra oss, sier Vaage.
Helsetilsynet hadde tilsyn med BUP-klinikkene i fjor høst, og ett av avvikene som ble funnet da, er ennå ikke lukket. - Det har sammenheng med spesialistmangel. Dette må sykehuset nå finne løsning på, og også på de problemene legene ved BUP setter fingeren på, sier han.
Han påpeker at det er for få barne- og ungdomspsykiatere over hele landet. - Her i Trøndelag har vi nå, i samarbeid med barne- og ungdomspsykiatrien, reist rundt i kommunene for å presentere oss og fortelle hva slags bistand vi trenger fra førstelinjetjenesten. Hvis noe mer av ansvaret kan tas der, kan det lette presset på BUP-klinikkene, sier Vaage.
Jobber med tiltak
- Vi ser at mange utdanningsstillinger fortsatt er ubesatt, sier statssekretær Vegard Harsvik.
Derfor jobber nå Nasjonalt Råd sammen med de regionale helseforetakene for å finne ut hva behovet er for spesialiststillinger og utdanningsstillinger i barne- og ungdomspsykiatrien.
- Direktoratet har flere typer tiltak sammen med Legeforeningen for å rekruttere flere leger til barne- og ungdomspsykiatrien, sier Harsvik.
Ingen latskap
Han sier departementet er fullt klar over at det ikke er latskap som gjør at legene ikke greier å innfri kravene. - Dette dreier seg ikke om latskap. Det var såpass få spesialister da opptrappingsplanen startet, at det må ta tid å få utdannet et tilstrekkelig antall, sier han.
- Psykiaterne sier presset er så stort at en del skremmes vekk fra yrket?
- Når man øker kapasiteten, blir det større press på de ansatte, men jeg føler at departementet har blikk for dette problemet, sier Harsvik.
- Har opptrappingsplanen feilet på dette punktet?
- Nei, det mener jeg ikke. Mange flere får hjelp, og vi har hatt en sterk stillingsvekst av psykiatere og psykologer også i barne- og ungdomspsykiatrien, sier statssekretæren.
Dagens Medisin 25/07