
Røykekutt kan redusere nyresvikt
Røyking gir betydelig risiko for at kronisk nyresykdom progredierer og blir mer alvorlig, ifølge data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT).
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
TRONDHEIM: - Etter at man slutter å røyke, reduseres risikoen gradvis over år, mener Stein Hallan, spesialist i indremedisin og nyresykdommer og førsteamanuensis ved NTNU.
Dagens Medisin (9/2011) fortalte at det er håp om bedre utredning av kronisk nyresykdom når nye retningslinjer forhåpentligvis er klare i løpet av året. Blant annet kan en enkel blod- og urinprøve nyansere hvordan man vurderer risiko for alvorlig nyresykdom.
Gunstig med røykekutt
Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) er en av de første store befolkningsbaserte undersøkelsene som har sett på sammenhengen mellom røyking og kronisk nyresykdom.
- Data fra HUNT viser at røyking er en betydelig risiko for at pasienter med kronisk nyresykdom progredierer til alvorlig nyresvikt hvis de røyker. Vi viser også at det er en klar dose - respons effekt ved at risikoen øker med økende mengde sigaretter man har røykt. Etter at man slutter å røyke, reduseres risikoen gradvis over år, sier Stein Hallan, som har deltatt i den aktuelle HUNT-studien.
En sammenheng mellom røyking og nyresvikt har vært påvist i flere tidligere studier. Dette har imidlertid vært i selekterte grupper, som nyretransplanterte pasienter, diabetikere, og pasienter med klassisk glomerulonefritt.
Livsstilen styrer
Hallan påpeker at også andre livsstilproblemer er viktig ved kronisk nyresykdom. Dette er velkjent ved hjerte- og karsykdommer, men det er først nå at det har blitt større fokus innen forskningen å se på nyresykdom opp imot livsstilproblemer.
- Nyrene er kar-rike organer og blir, også som hjertet, påvirket av overvekt, fysisk inaktivitet og usunt kosthold - i tillegg til røyking. Mye av den negative effekten av en slik livsstil skyldes at mange personer utvikler høyt blodtrykk eller diabetes, som er klassiske risikofaktorer for alvorlig nyresvikt. Det viser seg imidlertid at de nevnte risikofaktorene fører til økt risiko også etter at man har tatt hensyn til effekten av blodtrykk og diabetes, slik at også andre mekanismer medvirker, sier Hallan.
Norge blir tyngre
De største årsakene til nyresvikt i Norge er i dag høyt blodtrykk, åreforkalkning, glomerulonefritt og diabetes i nevnte rekkefølge.
- I USA er det diabetes som er den dominerende årsaken til dialysekrevende nyresvikt. Selv om det er svært positivt at antallet røykere har gått ned i Norge, har vektøkningen vært stor i den senere tiden. Vi frykter derfor at alvorlig nyresvikt kan øke i tiden fremover som en følge av mer diabetes, sier Hallan.
Dagens Medisin 10/2011